Spara med högt huvud


Vanans makt är stor. Jag har hört att om man har sömnsvårigheter så är en viktig komponent att inruta sitt sänggående. Att krypa till kojs varje kväll ungefär samma tid ger din kropp ett existentiellt lugn och en möjlighet att ställa sin inre klocka. Den senaste tiden har jag försökt att lyssna mera till mig själv och har jag känt mig trött har jag lagt mig. Igår kväll somnade jag på två röda minuter och imorse vaknade jag - pigg och utvilad på en lördag - klockan halv sju. Jag mådde bra och kände mig perfekt. Inget fredagsnattsudd med ett eller två glas rött vin för mycket.

Jag blir inte yngre och min lekamen blir inte heller mer förlåtande mot syndfullt leverne. Och jag borde vara mer lojal mot min kropp som är snäll mot mig och mestadels gör det jag ber den om. Vi behöver samarbete mera, jag och mitt palats, om ett långt liv i lycka ska vara möjligt.

Jag fick en e-post från Morningstar som tar sitt uppdrag kring fonder på största allvar. Vad hade vi stackars sparare gjort utan Morningstar? Förlitat oss på fondbolagen? Nej, det är inget seriöst alternativ, inte. Nu handlar det om att spara hållbart och Morningstar har märkt upp fonderna med en femgradig skala. Exakt hur denna beräknas kan du läsa här men i korthet handlar betyget om miljöhänsyn, behandling av anställda och kunder samt ägarfrågor. Betyget kan sägas utgöra en indikator på hur bra fondens innehav är i jämförelse med andra fonder i samma kategori.

Jag kan tänka mig att dessa betyg kan komma att stötas och blötas av många aktörer med intresse kring dem men jag vill hävda att du som småsparare, med begränsad tid att göra kloka val, kommer att ha god nytta av Morningstars nya indikator. Allt är ju bättre än ingenting alls. Som en del i min plan att spara vänligare så kommer jag att använda Morningstar mera när det gäller valen i premie- och tjänstepension.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?
Spara med högt huvud Spara med högt huvud Reviewed by Per Penning on lördag, mars 19, 2016 Rating: 5

Inga kommentarer :

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Drivs av Blogger.