Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Summering september 2007

Då var det dax att summera månaden. Kort konstaterat - mina hönor fick ingen mat denna månad. De fick tyvärr svälta på grund av extraordinära kostnader.

Spargrisen blev tyvärr också slaktad. Den innehöll drygt elvatusen kronor vilka behövdes för att betala marksten, makadam och dylika ting. Blir till att föda upp en ny kulting.

Jag har iallafall bestämt mig för att inte ha hönsen och grisen i samma hägn. Likvida medel är inte ett sparande för oss utan ett sätt att jämna ut våra kostnader. Jag redovisar dem ändå för skojs skull.

Nåväl - till siffrorna:

Fondhönans värde blev 129397 kronor. Aktiehönan väger 50127 kronor. Det blir summa 179524 kronor. Det känns väldigt bra - totalt har värdet repat sig med 11343 kronor. På en månad! Visserligen har det dippat ganska bra under sommaren, men ändå.

Emellertid så är likvidgrisen nere på 0 kronor. Lite dystert.


Lånen som består av bolån och billån amorterades ner till 1193542 kronor. En minskning med 6797 kronor!

Balansen blir då -1014018 kronor (likviditet undantaget). Justerar jag detta belopp för augusti blir förändringen 18140 kronor i rätt riktning. Känns skojigt!

I procent blir det hela knappt 1,8 %.

Undrar just hur börshösten kommer att te sig? Kommer mina tilltufsade NIBE att repa sig?

Kommentarer

 1. Hej Per!

  Har du övervägt att ta med huset som en tillgång? Åtminstone till taxeringsvärdet borde du kunna ta med det utan att skämmas tycker jag! Är ju roligare med slutsummor över nollan!

  SvaraRadera
 2. Hej Diversifierad!
  Ja, jag har funderat på det.
  En mäklare sa till mig att ett hus alltid minst kan värderas till just taxeringsvärdet, men jag har lite svårt att lita på den yrkeskategorin. :-)
  Visst är det kul att ligga på plus men samtidigt är huset ett boende mer än en ekonomisk tillgång för mig. Vi kan ju inte sälja huset så som fonder och aktier vid ett behov av likvida medel.
  Jag får fundera mera tror jag.

  SvaraRadera
 3. Tycker du har underbara namn på dina tillgångar..! Fondhönan kanske kunde bli ett snyggt bloggnamn om jag någonsin tröttnar på Frisk Ekonomi?! :-D

  Kul med en uppdatering! :-)

  SvaraRadera
 4. Haha! Det beror på att jaga läste en gång att man ska se sitt sparande som en höna som lägger ägg (avkastningen). Att man ska nöja sig med att äta äggen - inte koka hönan. :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg