Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Fördela med fördel

Min fondportfölj ligger hos fondmarknaden och de har en sorts kontoanalys. Jag har hört att för att begränsa sin risk bör man ligga på lika många procent i räntefonder som sin ålder. Här avsågs egentligen PPM men jag är ändå fundersam. Jag har lite aversion emot räntefonder eftersom jag tycker det vanligtvis känns mer rätt att amortera på bolån än att sätta pengar i en trist räntefond. Jag är 40 år och då skulle jag ha 40 % i räntefonder. Nä...

Enligt analysen har jag dock 15 % i räntefonder ändå! Och 19 % i blandfonder. Resten är aktiefonder.

Hade vi nu inte sett en så pass framgångsrik börs under året hade jag nog försökt vikta om. Men nu är jag tveksam. Sälja ränte- och blandfonder och köpa aktiefonder för hela slanten och sedan se en härlig dipp? Hmm..

Sedan kan jag se fördelning på kategorier som ser ut så här:

7,5 % Norden
7,6 % Sverige korta
8,5 % Globala
18,7 % Blandfonder
20,2% Tillväxtmarknader
37,5 % övriga (?)

Känns som en ganska vag uppdelning. Kanske jag skulle fixa till en portfölj på Morningstar och gå mer på djupet?

Är era fondportföljer hemliga eller vill ni delge hur de ser ut? Och vad säger ni om min?

Kommentarer

 1. hej
  varför inga på sverige långa?

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. hej!
  nu har jag gjort fondbyte,kolla in min blogg.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg