Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Koll på fonderna

Efter Ericssons magplask insåg jag nu att jag inte har kolla på vad jag egentligen sparar i. Jag sparar i fonder men vad investerar de i just nu?

Så jag drog igång en portfölj på Morningstar för att genomlysa.

Vad jag först frapperas över är att jag sitter med fonder som presterat blygsamt, exempelvis Skagen Tellus. Bara för att Skagen förvaltar den så har jag inte spanat på den. Jag visste inte ens att det var en obligationsfond. Håna mig inte..

Fliken för rating och risk är intressant. Nu vet jag vad standardavvikelse är.

Men mest intressant är Portfolio X-Ray där jag kan titta på överlappande aktier. Exempelvis har jag H&M i tre olika fonder. Mycket intressant.

Nu kan jag se vilka fonder som presterar dåligt trots hög risk och som har hög förvaltningsavgift. Roligt!

Dax att stuva om lite tror jag.

Kommentarer

 1. hej!

  håller på och mixtrar lite med ppm.
  värdeförändring på mitt ppm konto under 2007:19%
  jag kan inget om varken aktier eller fonder,men för mig gäller bara en sak:
  HÖG avkastning under 2007.
  jag letar fonder som ligger runt 40-80% avkastning,för mig är inget annat intressant.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg