Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

En biff är inte en morot

Att äta kött är inte bra, visar det sig. Inte bra för magen, inte bra för plånboken, inte bra för klimatet. Kött kostar för mycket - överallt.

Vi får magcancer av leverpastej, korv och rött kött. Dessutom svarar djurhållningen för 35–40 procent av människans utsläpp av metan och 9 procent av koldioxidutsläppen.

Köttätandet i världen har femdubblats sedan 1950 och tillsammans sätter vi i oss ungefär en kvarts miljard ton kött varje år.

Det skulle vara intressant med en koldioxidskatt på livsmedel.

Genom att inte äta chips och dricka läsk sparar man mycket koldioxid. Och att inte äta ris. Ris är inget bra. Gör mig inget - gillar inte ris.

Aftonbladet har en artikel som enkelt beskriver en del varianter på det hela. Så en bra fredag middag är kyckling med potatis, frysta grönsaker nu på hösten och frukt från trakten och ett glas vatten från kranen! Dessutom billigt!

Kommentarer

 1. Tack så mycket! Glädjande! :-)

  SvaraRadera
 2. Hmmm, nåja...

  Koldioxiden är ju i första hand från ett kretslopp, precis som om man använder biobränsle, vilket är ett nollsummespel.

  Metanet och kväveoxiden beror på egentligen felaktig utfordring med högproteinfoder. Kossans fiffiga system med fyra magar används inte rätt om man gör så, vilket gör Mamma Mu pruttig och miljöovänlig.

  Ekonomin är självjusterande och beror inte på enskilda bönders ondskefulla beteende, så fram för dubbelt så höga bränslepriser så justerar sig ekonomin själv.
  * Bättre utnyttjande av gödsel, mindre markbearbetning och mindre transporter = mer lokalt producerat grönfoder = gladare kossor + mycket mycket mindre tillförda växthusgaser.

  Dubbelt så höga bränslepriser kanske leder kanske till 20-30% dyrare kött, men samhället får ju samtidigt in mer skatt på bränsle, så medborgarna får väl fundera på någon sorts utjämning. Hursomhelst vinner både miljön , kossorna och vi själva.

  Vänligen
  /Tobbe

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg