Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Min kamin e fin

En trist, blåsig, regnig höstdag och jag är hemma med VAB. Lillkillen har haft kräksjuka och behöver hämta sig igen.

Och imorse var det rejält kallt här hemma. Vinden tar värmen ur kåken (en stenkåk) mer än utetemperaturen. Luftvärmepumpen gnetade på för fullt, den har till uppgift att stå för merparten av uppvärmningen. Men den förmådde inte att göra det trivsamt klimatmässigt, så jag fick ut i kylan och till vedboden och hämta en omgång björk och bok till braskaminen. Och efter 2 timmars eldning är här riktigt skönt. Och värmepumpen tackade och stängde ner.

Vi har s.k. direktverkande el hos oss vilket gör oss väldigt elprismedvetna. Har just nu ett långt avtal med Norsk Hydro. Men det med el som med penningekonomin - att spara in på kostnaden gör mycket. Fulla tvättmaskiner och diskmaskiner, lågenergilampor och braskaminen är viktiga komponenter. Och korta duschar!

Braskaminen är min pärla. Den ger en speciell, skön värme som inga element i världen kan ge. Det ser väldigt trivsamt ut också. Ur miljösynpunkt är det ju dock viktigt att veta hur man ska elda. Kaminen kan ge så mycket som 10 kW när jag jagar på den - det räcker för att värma vårt hus utan problem ner till 15 minusgrader!

Elbolaget ska snart sätta in en fjärrmätare, så att vi får en exakt räkning varje månad. Det tycker jag är mycket bra, ger ytterligare ett direkt incitament för att snåla med elen.

Så nu ska jag sätta mig i fåtöljen vid brasan, läsa en bok för sonen och lyssna på Katie Melua - Piece by piece. Livet är gott!

Kommentarer

Populära inlägg