Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Fotboll och självkänsla

Något som gör mig heligt förbannad är att principen 'Lika arbete - lika lön' inte fungerar i Sverige. Världens mest jämställda land.
Varför har kvinnor i praktiken lägre löner än sina manliga kollegor? Är kvinnor inte lika duktiga? Vem säger det? Förbaskade patriarkat!

Jag är pappa till en nioårig tjej som är min ögonsten. Under hela sin uppväxt har hon fått veta att hon är bra, att hon kan och att hon är lika mycket värd som alla andra - inte minst killarna i klassen. Nu vet inte jag om det har varit orsaken till resultatet idag, men hon är en glad, harmonisk tjej med en stark egentrygghet och självkänsla. Jag hoppas så klart på att det ska hålla i sig.

Min dotter spelar fotboll, både i ett lag där hon är enda tjejen och så ett renodlat tjejlag. Hon vill vara med i båda. När det är träning på helgen så kan hon först träna med ett lag, sedan sitta och läsa och äta en macka tills det är dax för nästa träning med lag nummer två. That's the spirit! Stolt pappa.

Nu är jag nybliven lagledare för tjejlaget. Eftersom jag egentligen inget kan om fotboll så är det tur att jag har dugliga tränare i två tonårstjejer som själva spelar aktivt. Dessutom är de så klart tjejernas hjältar; ett par bra förebilder för dem att kanske identifiera sig med? Min roll är mer administrativ men jag kanske får vara stand-in ibland och köra en träning emellanåt.

Jag känner det även i fallet med dessa tjejer att det ska gjutas självförtroende hos dem när de spelar fotboll. De ska få veta att de är bra, att de kan och att de är en viktig kugge i laghjulet. Allihop! Det är mitt uppdrag!

Snart är de på väg upp i tonåren, och för vissa kan detta bli en stormig period. Jag tror att om de har en grund av solid självkänsla så kommer det att bli lättare för dem.
Därefter ska de någon gång ut i arbetslivet. Och då vill jag att de har jeflar anamma att begära lön efter arbete! Misson complete! :-)

Kommentarer

Populära inlägg