Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Kassabok gör mig klok

Från och med denna månads ingång tar jag upp en bra, men avlagd, vana - att föra kassabok på alla personliga utgifter. Allt sådant som sipprar mellan fingrarna utan att redovisas. Kallas ibland för 'blåskonto' på företagsekonomiska - det vill säga att kostnaderna blåser bort utan att undersökas varför.

Så nu kommer inte glassen, godiset eller kvällstidningen undan längre. :-)

Kommentarer

 1. Har försökt mig på det också (vi sparade kvitton) - men mot slutet av månaden började jag glömma bort det och då föll idén ganska fort tyvärr. Hoppas du har bättre karaktär än jag! :-)

  SvaraRadera
 2. Tyvärr gick det inte så bra förra gången - 2 månader var allt.

  Men tyvärr sipprar det pengar iväg som inte ger något, och de vill jag komma åt. :-)

  SvaraRadera
 3. Eftersom du nämner att du amorterar så tycker jag att du under balansen även ska ta med dina lån/skulder så att man kan se dessa minska samtidigt som dina tillgångar ökar.

  SvaraRadera
 4. Kassabok är bra. Har skrivit upp vartenda krona jag gjort av med sedan början av augusti och det har gjort att jag tänker efter innan jag går o köper något som jag inte behöver. Det är inte så kul att skriva upp att man ätit en dyr lunch ute eller varit o köpt en glass. Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset, Jokob. Ska ta med det där tror jag..

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg