Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

LED mig rätt

Belysning är el och el kostar pengar. Det vet jag som har en eluppvärmd villa. Och elpriset är inte att lita på.

Lågenergibelysningen som säljs överallt är egentligen ett lysrör som tyvärr innehåller mycket tungmetaller och smörja.

Jag hörde på radion att ett företag i Lund lyckats med att konstruera en LED som var billig att ta fram. LED har ju många fördelar som belysning:

De är strömsnåla, eftersom de till skillnad från glödlampor inte strålar infrarött ljus, värme. De är robusta. Det finns varken glashölje eller glödtråd som kan gå sönder. De är långlivade och man kan tända och släcka dem hur många gånger som helst. De är miljövänliga, innehåller inte kvicksilver, bly eller andra farliga ämnen. Den minskade elförbrukningen bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser.

Och sådant gillar jag. Saker som sparar pengar och som samtidigt gör en insats för mänskligheten.

Det säljs alltmer LED, till och med på IKEA, i alla dess former. Och växelströms-LED är på gång vilket gör att man slipper transformator. Prima!
18 procent av all elförbrukning i världen är belysning. Dioder ingår i Kinas femårsplan. Tänk så många kraftverk vi kan spara in på!

Kommentarer

Populära inlägg