Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Tråkig ekonomi

Deppigt värre.
Nu när månaden närmar sig sitt slut, så blir det inget bra alls. Efter att ha dragit kostnader från inkomster så står familjen på 800 kronor kvar!? Och då utan att ha sparat en krona.

Orsaker finns. Frugans löneförhöjning som hon fick i Juli har ännu inte justerats och vi var säkra på att den skulle komma med nu. Inte då. Nu retroaktivt nästan tiotusen kronor netto som fick skäras bort i månadsbudgeten.
Tyvärr, barn - inga julklappar i år!
Inga nådiga kostnader heller. Utöver budget fick vi smisk med 2 nya vinterdäck á 1340 kronor, en bilreparation á 1900 kronor och tandläkare á 1380 kronor. Så nu står vi här med 800 kronor för julmånaden - årets dyraste månad för oss.
I december är nu frugan lovad pengarna och jag får nog en bonus med. Men de pengarna kommer dagen före julafton.
Ni får gärna skälla på mig men vi måste göra en Lyxfällan - betala med kort. Vi har ett Mastercard som används till bensin och livsmedel. Vi får använda det nu till klappar och julmat med. Och justera med de kommande pengarna. Och sparandet får vi skjuta en månad framåt. Usch..

Kommentarer

 1. Stackars familjen Penning. Inte roligt att behöva oroa sig för pengar såhär innan jul.

  En liten ljusning är att 23:e är en söndag, alltså borde ni få era löner fredagen 21/12.

  SvaraRadera
 2. Hej Per!

  Inget fel i att betala med kort så länge du är medveten om vad du gör. Jag köper allt på kredit, vilket gör att jag får ränta på mina pengar i ytterligare 15-45 dagar efter jag gjort av med dom. Jag har dock alltid riktiga pengar liggande på kortets konto och ser till att aldrig handla för mer än så.

  Första året jag gör så nu, ska bli spännande att se vad ränteutbetalningen blir vid årsskiftet!

  SvaraRadera
 3. Finanskvinnan - så bra! Tänkte inte på det! Då går det ju att köra några julklappsjagningar i helgen före jul! Hopp finnes! :-)

  Diversifierad - vi har kreditkort som vi normalt sett använder strikt för bränsle och livsmedel. Det finns ingen avgift på kortet och det ger oss poäng som vi kan betala servicen på bilen med. Till skillnad från dig så har vi ingen likvid täckning på annat konto utan släpar efter. Jag tycker det är OK men hustrun gillar det inte riktigt. Men så länge vi strikt använder kortet på 'rätt sätt' tycker jag det fungerar bra - tills nu alltså. :-)

  SvaraRadera
 4. Du borde ta och jobba lite hårdare på den där bufferten som du inte längre listar att du inte har. ;)

  SvaraRadera
 5. Diversifierad - känns bra med lite pekpinnar - ger mig den rätta moroten. :-)

  SvaraRadera
 6. Tråkigt att höra! Men har ni ingen buffert eller sparande att ta av, istället för kredit?

  Räkna inte med att ni får några extra pengar nästa lön heller. Spendera ingenting innan ni äger det!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg