Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Avgiften äter min pension

Nu är återigen mina PPM-pengar i fokus för mig. Jag bestämde mig för att rata MinaPPMFonder för att istället följa tillväxtmarknadportföljen hos PPMDoktorn. Och det av den enkla anledningen att den senare, åtminstone än så länge, är en gratistjänst. Båda tjänsterna har visat gott resultat. Men jag sparar 280 kronor med gratistjänsten. Pengar det med.

Jag har också noterat att de fonder som jag fått mig rekommenderat har en avgift på mellan 0,6-0,8 procent. Det tycker jag är utmärkt. Den årliga avgiften tuggar glatt i sig pensionspengarna om man inte är försiktig. Om du sparar i 33 år, exempelvis, och fondavgifterna ligger på 1% så försvinner 28% av det totala kapitalet i rena avgifter!! Är avgiften 1,5% så blir beloppet istället 39%. Någon tjänar bra med pengar på mig, dig med flera.

Men avkastningen då? Den måste ju spela roll. En duktig förvaltare som får dina pengar att växa borde vara värd en högre avgift? Jo, så klart spelar avkastningen roll. Men om en dyr fond inte presterar bättre än en billig då? Det finns många indikationer på det här, här och här.

Och dessutom har fondbolagen höjt de redan höga avgifterna. För tre år sedan tog fondbolagen i snitt en avgift på 1,32 procent för att förvalta en aktiefond. Nu ligger snittet istället på 1,39 procent. Av 23 nybildade fonder det senaste året ligger snittet på 1,53 procent. Det framgår av en undersökning som Amf Pension tagit fram. Och när det gäller indexfonder så är det vanligtvis ett datorprogram som sköter ruljansen!

Problemet är att fonder med höga avgifter har svårt att slå fonder med låga avgifter eftersom avgiften i sig minskar avkastningen. Och jag vill ha min pension åt mig själv!

Kommentarer

  1. Finansforum.nu är ett nystartat forum som vänder sig till den ekonomiintresserade.

    http://www.finansforum.nu/

    Ses där!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg