Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

En smart arbetsdag

'Om du jobbar för mycket hinner du inte tjäna pengar' finns det uttryck som heter. Ligger något i det?

Men för att hinna med sina 'väsentligheter' i livet, vilka de nu än är, så har jag hittat några fina regler du kan tillämpa på jobbet. Jag tycker att de är ganska bra, några mer än andra. Vissa regler passar inte alla, men jag tror att det är viktigt att reflektera över hur man arbetar på jobbet. Stress föder inte direkt effektivitet. Så här lyder de:

1. Våga säga nej om du inte hinner med.
2. Se till att ha ett personligt mål med ditt arbete.
3. Upprätta en aktivitetsjournal på vad du gör med din arbetsdag.
4. Gör en att göra-lista för kommande dag.
5. Vänta med mejlen och dela upp läsandet till tre tillfällen per dag.
6. Börja dagen med lättare arbetsuppgifter för att snabbt komma i gång.
7. Boka en halvdag som upptagen tid för att hinna med oplanerade uppgifter.
8. Organiserar upp oredan på skrivbordet i ett korgtorn.
9. Bestäm dig för att gå hem exakt t.ex. 17.00 varje dag och lär dig disponera tiden rätt och ha respekt för nästa viktiga möte med dina nära och kära.

Min egen regel som jag själv använder mycket och som inte finns med här lärde jag mig under tai chi-träning - andas med magen. Magandning föder ett kroppsligt lugn, sänker din stressnivå. Magandning talar om för kroppen att du är medvetet lugn och stresshormonerna minskar i blodomloppet. En gammal 'fara hotar inte'-reflex. Vi är trots allt djur (speciellt män? ;-) ). Och som ett brev på posten kan du tänka klart. Win-Win situation!

Kommentarer

Populära inlägg