Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Indien tuffar på

Jag är fascinerad över att Indienfonderna fortsätter att gå plus vecka för vecka trots en i övrigt skakig marknad. Simplicity Indien har ökat med 12,8 % på en månad, 52,8 % på tre! Franklin India har inte gått lika bra men i rätt riktning ändå, 8,8 % respektive 27,7 %.

Frågan är vad som kommer att hända nu framöver? Min nuvarande fördelning ser ut så här:

FIM Bric+ 19.4 %
SKAGEN Kon-Tiki 16.5 %
Franklin India A 11.8 %
Simplicity Asien 10.3 %
Simplicity Norden 9.6 %
Simplicity Nya Europa 9.4 %
Simplicity Afrika 9.3 %
Simplicity Indien 5.1 %
East Capital Rysslandsfonden 4.3 %
Kaupthing Kina 4.2 %

Vissa experter tror på Ryssland framöver, andra Kina. Själv kommer jag nog att ligga kvar som idag och inte rebalansera. I artikeln säger Christian Krüeger på Öhmans att det inte är en dum idé att 'ta hem vinsten'. Det tycker jag. Jag är så urbota less på beskattningen av fonder när jag väljer att sälja. När ska denna usla skatt tas bort?

Kommentarer

 1. Jag hade också tvekat att sälja innan det var nödvändigt, men har ju kapitalförsäkring och slipper tänka på det. Du kanske skulle ha en också?

  SvaraRadera
 2. Jag är dåligt påläst kring kapitalförsäkringar. Vilka är nackdelarna kontra fördelarna?

  SvaraRadera
 3. Hmm..
  efter att ha läst här:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kapitalf%C3%B6rs%C3%A4kring

  så blir jag lite betänksam?

  SvaraRadera
 4. Lite kort info. (Kolla på Nordnet eller Avanza för mer information, de har som jag förstått det bäst villkor.)

  Fördelarna är:

  *Man kan köpa och sälja aktier och fonder utan att betala reavinst
  eller deklarera affärerna.

  *Istället betalar man ca 1% schablonskatt per år, oavsett om man gjort vinst eller förlust.

  Nackdelarna är:

  *Man får inte dra av förluster (men man kan sälja hela försäkringen till någon och dra av förlusten).

  *Det är högre courtage vid aktieköp (99:- har jag i Nordnet) än i en vanlig lågprisaktiedepå.

  För att gå med vinst i en kapitalförsäkring ska man göra ca 4% värdeökning/vinst per år. Det är alltså inget alternativ för den som bara vill spara i räntefonder. Och visst går man med förlust på det uteblivna avdraget om man ideligen går back i depån.

  Om man dör utfaller beloppet i kapitalförsäkringen med 101% till valfri förmånstagare, det är det som är försäkringsmomentet.

  Reglerna kring KF har ändrats de senaste åren så det är betydligt mer förmånligt än tidigare, exempelvis måste man inte låsa pengarna längre. Gamla artiklar om KF innehåller därför inte alltid rätt info.

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte de gav bra info om KF på Nordnetkvällen, du kan kolla på det online här.

  SvaraRadera
 6. (Den biten är under "skatta inte bort dina sparpengar")

  SvaraRadera
 7. Tack, finanskvinnan. Ska kika närmare på det här med kapitalförsäkring.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg