Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Summering december 2007

Och så här blev utfallet för december. Uppenbarligen har jag svårt att matcha er andra, men familjen Penning tänker efter och lär efterhand. ;-)

Fondhönan har blivit mindre, helt enkelt beroende på att vi dragit lite i hennes fjädrar och lånat ut dem till aktiehönan. 81909 kronor väger vi in henne på inför det nya året. Den orealiserade vinsten är 9120 kronor.

Aktiehönan väger in på 76868 kronor. Tyvärr är detta rejält ner jämfört med anskaffningsvärdet på 83418 kronor. Det återstår lite utdelningar framöver, alltid något. Och så kan jag köpa nya aktier lite billigare. Jag kör Aktiestinsens strategi - köp aktier med hög direktavkastning och ett ganska lågt P/E-tal och sälj aldrig av.

Likvidgrisen har fått en femhundring tillslängt sig. En början! 509 kronor! En liten nasse! :-)

Lånen har minskat med 3548 kronor till 1 182 898 kronor.

Ny balans blir -1 025 118 kronor, en positiv förändring med 10614 kronor. Bostaden inräknad blir balansen 1 119 749 kronor, plus 12401 kronor.

Vi ska på skidsemester och till det sparar vi 4500 kronor denna månad. Jag räknar dock inte med detta i det långsiktiga sparandet eftersom denna post hamnar under Vill.

Generalrepetitionen för Måste, Vill och Spara blev:

Måste 50%
Spara 17%
Vill 33%

Detta korrelerar inte med Sparplan 2008, tyvärr. Men det blir åtminstone en vägvisare.
Nåväl, jag är rätt nöjd. Men 2008 blir bättre!

Kommentarer

  1. Skönt att läsa en blogg som är mer i min nivå, dvs mitt i livet m familj, hus, bil, studielån. Många har så ambitiösa sparplaner att man blir alldeles nervös, själv är jag nöjd om jag kan sätta undan en tusing i månaden efter att alla räkningar är betalda. För man skall ju leva oxå, eller hur?

    SvaraRadera
  2. Huvet på spiken! Att spara är bara ett medel, inte ett mål enligt min mening.

    Du ska vara nöjd med vad du kan spara. För visst - att spara är nog en nödvändighet. Det skapar en trygghet och kanske harmoni? Skilsmässor och dålig ekonomi är ingen ovanlig kombination.

    Om jag börjar att se en 'bra dag' utifrån att 'idag har jag sparat si och så mycket' istället för att 'idag var en dag som jag och familjen njöt av' - då lägger jag ner både blogg och sparande.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg