Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Aktier är trist

Allt färre svenskar äger aktier. Vad gör dom? Säljer sina aktier och dricker upp pengarna?

Allt sedan Telia börsnoterades, jag köpte inga av de där eftersom jag inte litade på herr minister Rosengren, har antalet småaktieägare minskat.

Är det snabba klipp som aldrig infriades som gjort att intresset svalnat? Och varför bara hälften så många aktieägande kvinnor jämfört med män? Här i bloggvärlden finns det massor med ekonomie ladies. Däremot verkar de aktieägande damerna vara mindre riskbenägna än herrarna.

Mer än hälften av aktieägarna har bara EN aktie! Hjälp! Hur kommer det sig?

Kommentarer

 1. Jag tillhör de 50% som bara har 1 aktie. Det är ett "solidaritetsköp" i företaget jag jobbar för.
  Resten av pengarna har jag sparade i fonder.
  Jag vet att man inte bör göra känslomässiga affärer, men jag jobbar för ett företag som jag tror på! ;-)
  Totala värdet på den positionen är ca 13% av mitt kapital. Jag uppnår diverisifiering via mina fonder. Jag utökar inte heller den positionen i mitt månadssparande så att dess vikt avtar varje månad.

  Där har du iaf en anledning till varför vissa bara har en aktie :)

  Mvh
  Markus

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar, Markus. Jag snöade nog in lite på att ALLA köper antingen Ericsson eller Telia. Så klart att det finns aktieköpare som du som väljer en aktie av dylika skäl.

  Jag är lite rädd att något för många av 'enaktieägarna' inte har tagit sig för att göra en investeringsplan utan följer kvällstidningarnas glada tillrop.

  SvaraRadera
 3. Jag försöker nog sprida och gardera mig väl mycket med alla mina aktiefonder... Men man hoppas ju att NÅGON i alla fall ska gå bra! :-D

  SvaraRadera
 4. Ja det ar valdigt underligt faktiskt. Sjalv ager jag inte en enda stackars aktie men om/nar jag val borjar med aktiekop sa kommer det bli mer an 1 - jag lovar!

  SvaraRadera
 5. Ja det är lite märkligt. Eller också är det inte. Spara i aktiefonder är ju mycket enklare, praktiskt sett. Det funkar som ett vanligt bankkonto. I början krävs det att man bestämmer sig, sen kan man bara köra på och månadsspara. Med aktier måste man vara mer aktiv, köpa och spara. Om man inte tycker det är svårt, tycker man kanske det är jobbigt, krävs mer engagemang ...

  Jag har för många olika typer av aktier, tycker jag ... ska minska till 5-6 olika, om jag kommer mig för :-).

  SvaraRadera
 6. Själv kör jag än så länge bara på fonder och även där är jag lite slö och kör bara med SEBs utbud då jag har dom som bank.

  Sitter dock här och sneglar på papprena från avanza, kanske dags att fylla i dom och börja handla med aktier som det var tänkt.

  Dock tror jag en stor anledning till att den yngre generationen inte sparar i aktier är ganska enkel, dom spar helt enkelt ingenting alls. Den där bilen, plasmatv'n och nya datorn kostar en del..

  SvaraRadera
 7. Helt off topic; jag såg att ni tänkt er till Jylland. Vi skulle också gärna åka dit, kan du inte maila mig (du har ju båda mailadresserna) med lite tips? Har absolut ingen aning om var man bör bo osv... :-)

  SvaraRadera
 8. Frisk ekonomi, vi har aldrig varit på Jylland så jag har inga bra tips. Vi har beställt ett par broschyrer från Sol & Strand (www.sologstrand.se) eftersom vi tänkte hyra en stuga. Annars har jag hört att det finns gott om vandrarhem om man vill röra på sig lite mer.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg