Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Byt trög bank mot bred mäklare

Jag slår säkert in öppna dörrar för många men enligt artikeln så sparar ändå mertalet svenskar i fonder via sin bank. Själv känner jag inte till någon bank som har samma breda utbud av fonder som fondmäklarföretagen?

Tydligen betalar svensken i genomsnitt 4000 kronor i avgift årligen på ett fondkapital på 250000 kronor, alltså 1,6%.

Tidningen City Stockholm jämförde häromdagen storbankernas fem största fonder de senaste åren. Bara tre av tjugo hade gett bättre avkastning än index, visade genomgången. Uselt!

Men en del banker börjar vakna.

Själv handlar jag via Fondmarknaden när det gäller fonder.

Kommentarer

Populära inlägg