Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Habegärets kranka blekhet

Nu tvingas många småsparare sälja av i sina aktieportföljer på grund av att de belånat dem. Avanza tvångsförsäljer i flera portföljer dagligen med reaförlust som följd.

Jag undrar hur pass väl kunder blir upplysta kring vad det egentligen innebär att belåna ett fiktivt värde? Själv använder jag Aktiedirekt där det också går att belåna portföljen men informationen är relativt skral.

Vid en överbelåning tvingas du antingen skjuta till kapital i portföljen eller belåna fler aktier. Det sista alternativet är att lämna börsen med svansen mellan benen.

Min åsikt är att en småsparare i min egen dignitet INTE ska belåna sina värdepapper. Risken är för stor, helt enkelt. Hur många blir brända på aktier den här gången, tro?

Kommentarer

 1. Att jobba som börsanalytiker måste vara som att jobba på SMHI. Det blir rätt ibland. Liksom stalltipsen på Solvalla blir rätt ibland.

  Håller med dig helt och hållet. Spekulation ska inte lånefinansieras. Har aldrig hört talas om någon som lånar pengar för att köpa en trisslott.... Så försiktighetsprincipen är bra. Gambla bara med pengar som är "kul att ha".

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar, Susanne.
  Tyvärr tror jag inte väder-Annika och gänget tjänar i närheten av alla börsexperter.

  SvaraRadera
 3. Tror nog att väder-Annika håller med dig. Särskilt som de procentuellt sett har ungefär lika mycket rätt som börsexperterna när det gäller prognoser....

  SvaraRadera
 4. Visst kan det kännas frestande, när det bara går upp och går upp, att få större utväxling på sparandet. Men jag tycker risken är alltför stor att belåna. Så ... nej, det blir ingen belåning här heller.

  SvaraRadera
 5. Jag kan inte förstå att bankerna vågar låna ut pengar till något så osäkert.

  Förviss stämmer det väl att kurserna stiger på lång sikt men det hjälper väl inte den som i nuet skall betala av på lånet när kursen har sjunkit.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg