Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Tomten heter Carnegie

Va? Ja, inte fondaktören, inte. Jag vet då inte hur de skaffat sig det namnet. Jag syftar på Andrew Carnegie som skrivit en essä som heter 'Rikedomens evangelium'. Det finns en väldigt bra artikel i DI här.

Jag hatar snålhet och girighet. Människor som bara vill ha och ha men inte ge något. Som tycker de är duktiga när de undviker att behöva betala något åt sina släktingar och vänner. När de gör allt för att snika. Nåväl, sådana människor brukar inte ha varken vänner eller släkt som vill umgås med dem till sist. De dör ändå bittra..

Andrew Carnegie skaffade sig sin förmögenhet på egen hand. Han blev enormt rik. Men han tog ett stort beslut; han bestämde sig för att sluta sina dagar lika fattig som han en gång var! Han sålde sitt imperium och spenderade pengarna på allmännytta så som skolor och bibliotek.

I sin bok menar Carnegie att rika människor har en skyldighet att använda sina pengar till att förbättra världen. Att låta sina barn ärva är 'missriktad tillgivenhet' och 'prestigeorienterat'.

Hans mest berömda citat om de rika lyder: 'Den som dör rik, dör vanärad.'

Jag vill också bli en tomte. Tänk, 'Per Pennings stiftelse'.

Kommentarer

 1. Oj vad mycket jag håller med dig! Nu har jag visserligen inte som ambition att bli fullt så rik men om jag skulle råka bli det av misstag tänker jag absolut skänka bort pengarna. Står inte ut med människor som lever efter devisen 'den som är rikast när han dör vinner.'

  SvaraRadera
 2. Intresserad av länkbyte?

  Mvh Carl

  SvaraRadera
 3. Poor me: Av misstag! :)

  Carl: Jag läser ju din blogg, men missat att länka till dig (använder Google Reader). Lägger till dig genast. :)

  SvaraRadera
 4. Sympatiskt inlägg!

  Bodyshops kvinnliga grundare (numera avliden) hade samma inställning.

  Undrar om inte snåla människor är snåla oavsett vilken ekonomisk situation de befinner sig i?

  Svårt att veta hur jag själv skulle bete mig om jag vore snuskigt rik...

  Hoppas att jag skulle spendera stora summor för goda ändamål, men man vet aldrig... Mycket vill kanske ha mer?

  Ja, ja... Något svar på den frågan lär jag aldrig få... ;-)

  Carolus

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg, Per Penning!
  Jag är inte rik, men måste medge att jag är ganska snål. Du gav mig verkligen något att tänka på. Tack.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg