Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

En sol och jag är nöjd

Hej och hå! Att ta sig ur sängen ter sig allt omöjligare för varje dag. Jag tror att min tallkottskörtel har lämnat in efter den här avgrundsmörka vintern. Och inte har jag någon fin gryningslampa att få ett behagligt uppvaknande av, utan det är min mobiltelefon som står för det brutala arbetet att väcka mig ur min Törnrosasömn.

Fast det är inte Törnrosa jag möter i badrumsspegeln, utan en gengångare. Usch, släck ljuset, ha förbarmande! Vik hädan, vad vill du mig!?!

Nej, jag vill ha semester. Och en sol.

Snart stundar skidsemestern och då vill jag ha en stor, gul sol på himlen från morgon till kväll. Ingen vind heller, det ska vara vindstilla. Och så ska ungarna vara friska, ja hela familjen helst. Och så ska de dessutom vara snälla, glada och tacksamma. Barnen alltså.

Skidsemestern gör dock ekonomin en aning ansträngd. Vi har tyvärr ännu inte anammat exempelvis Frisk ekonomi:s förmåga att spara till semestern åratal i förväg, vilket verkar vara en utmärkt strategi. Inte heller sommarsemestern har vi hunnit börja på att spara till.

Men nästa sommar hoppas vi på att hyra ett hus i Italien, och till det ska det sättas upp en sparplan, minsann! Aahh.. Italien. Vinet. Maten. Människorna. Fast jag har ju inte varit i Italien. Mer än på en skidresa för ett par hundra år sedan. Är det ljuvligt i Italien, tro?

Nu är det ju sportlov och barnen ska få slippa skola och dagis så mycket det går. Idag och imorgon är de hos sin mormor, vilket de tycker är skoj. Och att få en eller ett par kvällar utan nattning och stök hemma är väldans behagligt. Det är tyst och lugnt. Men det räcker med ett par kvällar, sedan vill man helst ha dem hemma igen, skrikande och skränande.

Jag har beslutat att inte söka ett annat jobb jag läste om, som jag skrev om här. Och det är sammansatta skäl, men ett av huvudskälen är att energin för ett nytt jobb inte finns. Kanske tallkottskörteln igen? Ett annat skäl är den vikande konjukturen. Vart resan bär hän vet vi inte, men att det är mer än oroväckande skriver jag under på. Och min resa mot ekonomiskt oberoende blir svår utan ett jobb. Efter att ha läst 'Rich dad - poor dad' och dessutom skrivit ett inlägg kring skillnaden mellan rika och fattiga blir jag lite lätt röd om öronen.

Men då får jag väl vara en fattig rik ett tag, tills jag blir rik. En rik fattig ska jag inte bli.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. ja det är mycket ljuvligt i Italien, stormtrivs där, men ack så dyrt, så jag får väl skänka en liten slant

  SvaraRadera
 2. Häpp! Har du varit mycket i Italien? Aaah.. semester! :)

  SvaraRadera
 3. Har i London har solen straaaalat hela dagen och det ar sa dar lagom kyligt och friskt i luften - harligt! Inte ar det direkt dags att dra pa sig shortsen kanske men for ogonblicket nojer jag mig med detta ;-)

  SvaraRadera
 4. Italien är precis så fantastiskt som man kan tro och lite till. Jag har varit där minst en gång om året de senaste tio åren. Tips på en bra region att hyra hus/lägenhet i är cinque terre, dvs. fem byar på rad i Ligurien. Där finns allt, den goda maten och vinet, långa stränder, mysiga medeltida gränder, snälla italienska tanter (barnvänligt) och dramatisk natur. Gångavstånd mellan de fem byarna också (som alla har lite olika karaktär).

  SvaraRadera
 5. Det ser onekligen läckert ut, cinque terre. Men är det barnvänligt med de klipporna?

  SvaraRadera
 6. 1: det är alltså inte bara jag som är otroligt trött hela tiden, en lite tröst i lågenergihelsiket

  2: vi sparar i fonder varje månad för långsiktigt resesparande. Det känns jättebra, förutom att nu har vi insett att det är svårt att vilja använda pengarna. Vi vill resa men vi gillar att se pengarna växa också.

  SvaraRadera
 7. Linnea H, vi sparar separat till resor. Eller det är tanken. :)
  Fonder och aktier är långsiktiga investeringar, plus 7 år. Men avkastningen går säkert till resor framöver.

  SvaraRadera
 8. Ja, håller absolut med om att fonder är långsiktigt. Det mesta av vårt fondsparande är till pensionen om 19 år. :-)
  Vi har turen att ha pengar i en buffert på räntekonto och om fonderna ligger lågt när vi ska resa kan vi "låna" av den och sedan sälja av lite när fonderna är högre, alt pytsa in det månatliga resesparandet på räntekontot tills bufferten är fylld igen. Vi har högre buffert än vad vi vanligtvis behöver, vi bor inte i hus eller liknande, så det är mycket sällan det dyker upp totalt oförutsedda utgifter.

  Men jag tror att även om vi hade vårt resesparande på ett räntekonto eller likn skulle vi ha svårt att göra av med pengarna, trots att vi älskar att resa. Jag är så snål att jag tycker att det bär mig emot att göra av med pengar man har lyckats spara ihop.

  SvaraRadera
 9. Jag känner mig också lite deppig, liksom sambon (trots gryningslampa). Det är kanske en epidemi? Vi får hoppas att alla blir gladare när solen är framme mer.

  Jag har varit en del i Italien, i Rom och Milano samt bilat runt lite. Alperna är FANTASTISKA. En av våra vänner visade sig vara en rik typ, tog med oss till familjens sommarstuga - ett gods med 20 rum i en liten bergsby. Otroligt mysigt och pittoreskt.

  Milano var dyrt och snobbigt. Rom var stökigt men fint. Tycker nog de mindre orterna var betydligt charmigare och vänligare. En nackdel är att så få kan engelska.

  SvaraRadera
 10. Ja, låt oss hoppas på lite sol framöver. :)

  SvaraRadera
 11. Skidsemester ja. Just hemkommen. Det är dyrt. Av någon anledning som jag inte riktigt vet hur det gått till (jo, det vet jag ju) har jag lyckats att avsiktligt spara. Nu ska jag summera kaoset, och se om det blev som förutsett och avsatt. Resultatet blir nästa års budget ...

  SvaraRadera
 12. Semester för oss innebär ofta en spräckt budget, vi får se hur det landar denna gång. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg