Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Ett färgglatt kuvert

Suttit idag och fingrat lite på 'Prognos för din allmänna pension' Och beslöt att skriva in siffrorna i Excel för att kunna räkna lite på det hela.

Kunde då konstatera att för 2007:

Min premiepension är 14 % av det totala beloppet.
Att avkastningen på premiepensionen varit 16 % högre jämfört med inkomstpensionsdelen.

Antagligen skåpmat för er, men jag insåg idag hur viktigt premiepensiondelen blir om denna avkastningsskillnad håller i sig. Ett snabbt överslag, om min lön inte ökar drastiskt, kommer premiepensionen du utgöra 21% vid 61 års ålder för mig. En ansenlig del, minsann. Onekligen är det en god idé att jobba med sin premiepension.

Naturligt blir det att fortsätta till Min Pension, en riktigt intressant sida. Eftersom jag haft många arbetsgivare är det där med pension en brokig bild, närmast på en mosaik. Alecta, AMF, Skandia, SPP.. lång lista. Sammantaget var tjänstepensionen ungefär 10% av inkomst- och premiepensionen. Privat pensionssparande har jag inget, i linje med min sparstrategi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Jag har inte satt mig in i det här med pensionen ännu. Har inte ens ett privat pensionssparande...

  Precis som du har jag haft en uppsjö av arbetsgivare och har tjänstepension lite här och där så känns jobbigt att överhuvudtaget börja rota i saken, men ditt inlägg visar att man borde.

  Har inte fått mit orangea kuvert än, men i år ska jag i alla fall öppna det!

  SvaraRadera
 2. Jag har kikat lite grann på Min Pension och tycker att det är en bra sida. Får de bara in alla aktörer, så kommer det att bli ett kanonhjälpmedel i att få överblick.

  Jag räknade ut att premiepensionen är 15% för min del. Skillnaden i avkastning orkade jag inte räkna ut just nu ;-)

  Det är nog bra att ha börjat "rota" i det här med pensionen nu. Kanske hinner man få grepp om helheten innan det är för sent att göra något åt den. Det blir ju inte enklare av att man har pension från "17" olika ställen.

  SvaraRadera
 3. Ok. Jag kan erkänna att jag är en slarver. Jag brukar sprätta kuvertet, titta 3 sekunder på siffrorna och sedan passera det till rundaarkivet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg