Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Investera i sin framtid

Detta gäller världen över: Om du använder pengarna rätt kan du förändra din tillvaro, annars inte.

Detta säger Sufia Begum, en 34-årig kvinna från Bangladesh, som via möjligheten till ett så kallat microlån skaffat sig och sin familj en dräglig tillvaro.

Det finns både ris och ros mot denna låneform, men det finns mycket i dessa som vi på hemmaplan borde ta efter. Inledningsvis får man ett litet lån. Visar man sig att man klarar av detta och att hantera pengarna kan man få låna igen, och då ett litet större belopp. Något för våra snabbkrediter, kanske?

Sabalamby unnayan samity, SUS, som verkar i Bangladesh har sin egen variant på microlån.
I kombination med microlån får man en utbildning kring sitt eventuellt kommande lån, amorteringstakten är hög, ett år. SUS följer också upp hur det går för sina låntagare varje vecka!

Det finns ofta ett ansvarstagande från långivaren i samband med microlån. Glädjande.

60 miljoner av Bangladeshs befolkning räknas som fattiga och lever på mindre än en dollar om dagen. Men per definition; vem är egentligen fattigast - den som lånar till en platt-TV eller den som investerar i sin framtid?

Det kunde ha varit den amerikanske finansmannen Warren Buffett som sa det. Men det var en kvinna i Bangladesh, gift vid tretton, mor vid fjorton men egen företagare. Om du använder pengarna rätt kan du förändra din tillvaro, annars inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg