Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Rike far, fattige far och tråkiga jag

Då har även jag läst 'Rich dad poor dad'. Vilket hallelujamoment! Not.

Jag tyckte det var en tråkig och i stort sett värdelös bok för mig. Att nu ämnet var ekonomisk frihet är en sak, men det finns i stort sett hur många böcker som helst i varierande ämne där författaren, ofta engagerad men så enfaldigt tråkig, talar i egen sak - jag gjorde så här, jag hade turen att, mina erfarenheter ledde till.

Jovars - det kunde vara intressant, spännande, lärorikt. Men inte denna bok. Den är en i sedvanlig ordning oerhört amerikansk 'förändra ditt liv'-smörja i samma harang som Ophras och Dr Phils böcker. Skillnaden är endast ämnet och att Kiyosaki inte kan författa. Så trist, så trist..

MEN. Två saker var bra, jag är inte omöjlig. Den första var definitionen kring en tillgång i förhållande till en kostnad. Den andra var uppmaningen att 'betala dig själv först'. Sedan att författarens resonemang kring att hålla alla fodringsägare på halster och ha fogden i hälarna som sporre för att se till att generera mer pengar inte passar mig är en annan sak.

Att betala sig själv först är i grunden en bra tanke. Exakt hur man gör är upp till var och en utifrån livssituation. Vi som barnfamilj har en hel del dryga kostnader så genom att istället jobba med en budget försöker vi nå en fördelning enligt Måste, Spara och Vill enligt Sparplan 2008. Når vi upp till våra mål där har vi också 'Betalt oss själva först'.

Kommentarer

 1. Jag funderade också över det när jag läste den. Var den dåligt översatt eller är även den engelska versionen så torftigt sktiven?

  Jag kom fram till att det är ett retoriskt grepp Vi ska verkligen få uppfattningen att det här är hämtat ur hans skrivbordslåda.

  SvaraRadera
 2. Usch, typisk san smorja som jag inte tal. Self help my arse, mer hjalp forfattaren att bli rik..

  SvaraRadera
 3. Det är ingen bra bok, men jag håller med dig om att det finns några poänger i den. Att vilja läsa någon mer av hans böcker känns dock som mentalt självmord. :)

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte den var ganska lätt och underhållande att läsa. Men det räcker inte att läsa hans bok för att bli rik... Lite inspiration kan man dock få. Jag tyckte också rådet om att "Betala dig själv först" var kanske det bästa i boken, men det hade ju han Kiyosaki i sin tur hämtat från en annan bok...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg