Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Vilken räntefot ska man stå på?

Enligt en undersökning av undersökningsföretaget Zapera vet skrämmande få ungdomar vad ränta är. Inte heller kunde de räkna med procent.

På frågan ”vad är ränta?” valde bara 41 procent av de svenska ungdomarna rätt svar – priset för att låna pengar.

32 procent trodde det var en avgift från banken, 3 procent trodde det var uppläggningsavgift, 8 procent svarade den statliga skatten på penninglån, 4 procent inget av alternativen och 13 procent svarade vet ej. De svenska ungdomarna var sämst av alla i denna fråga.

Är inte detta argument nog för att de svenska skolorna behöver lära ut privatekonomi så som ett kärnämne? Jag får gåshud..

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Detta handlar mer om att man kan sin matte. När jag gick i skolan fick vi lära oss alla räknesätt och även räkna procent och andra saker. Idag kan ungdomar inte räkna i huvudet, inte ens med små tal under 100. Många gånger har man kunnat dra ifrån macken med mer pengar än man betalade med för att de inte kan räkna. Skrämmande utveckling må jag säga. Jag vet inte om det är fel på skolan eller om eleverna helt enkelt skiter i att lära sig viktiga saker man behöver ha kunskap om längre fram i livet.

  SvaraRadera
 2. vill bara tala om att jag bara varit gift en gång, så det så

  SvaraRadera
 3. Ja, det är skrämmande. Mer undervisning i privatekonomi i skolorna!

  SvaraRadera
 4. JO JO och åter JO!!! Det RÄCKER INTE med att lära sig RÄKNA, man MÅSTE omsätta kunskapen om ekonomi i praktik. Det är inte KONSTIGT att folk tar sms-lån, jag TROR INTE att de förstår, alltså VERKLIGEN inte förstår, vad det kostar dem att betala tillbaka. Jag minns när jag var liten, ingen hade då talat om att det faktiskt kostade att BO. Vaddå, tänkte jag, ända tills mina föräldrar på ett pedagogiskt sätt berättade om allt med el, telefon, vatten osv. DET borde ingå i HEMKUNSKAP om inte annat. Man ska väl göra annat än ÄTA, hehe.

  SvaraRadera
 5. Japp, det är skrämmande! Och som anonym ovan säger, man måste kunna sin matte. Det är trots allt enkla principer (även om jag inte trodde jag skulle behöva ta till matrisräkning för att enkelt räkna ut annuitetskostnader *s*).

  SvaraRadera
 6. Problemet är väl att ingen av lärarna heller har en aning om vad det kostar att t.ex. betala tillbaka ett SMS-lån. Vem ska lära dem först? ;-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg