Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Barometern faller för sakta

Att vi har fått skattesänkningar sedan vi bytte regering har väl inte undgått någon. Att ha världens högsta skattetryck men inte vara bäst i välfärd är väl ganska talande för att det finns något att göra kring hur våra skattepengar används? Jag har välkomnat och kommer att välkomna alla skattesänkningar på arbete även framöver. Statskassan bör väl inte fungera annorlunda än en hembudget? Koll på varje krona är min paroll.

Men nu är vi inte bäst, eller sämst, i klassen längre när det gäller att pungslå medborgarna på pengar längre. Danmark har seglat upp i topp. Men fortfarande är siffrorna horribla i mina ögon.

47 kronor och 80 öre per hundralapp betalar du i skatt. Danskarna 60 öre mer. Visst, det går att hävda att beskattning är ett styrmedel men det biter inte på mitt liberala hjärta. Kanske till och med nyliberalt?

Jag vill betala skatt. Jag vill bidra till vår gemensamma välfärd. Men det ska ske tillsammans. Fler i arbete och fördela beskattningen på fler. Effektivisera och ha respekt för de pengar som är våra gemensamma tillgångar. Ge människor en större anledning till att vilja arbeta genom att det lönar sig bättre.

Om vi återgår i Sverige till en klassisk vänsterpolitik så kommer jag att sätta en ära i att undanhålla så mycket pengar jag bara kan.

Nu blev detta inlägg lite lätt politiskt färgat, men egentligen tror jag att de flesta svenskar är överens med mig. Utom möjligen miljöpartisterna, som vill ha en medborgarlön utbetald utan motprestation.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

 1. Miljöpartisterna har faktiskt gett upp medborgarlönen nyligen. På tiden, kan jag tycka.

  SvaraRadera
 2. På sätt och vis tycker jag att miljöpartiets inlägg i debatten ofta är viktiga, då de faktiskt är en form av ideologisk motpol till de flesta andra partier. Dessutom verkar de vara de mest öppensinnade när det gäller samarbeten över blockgränserna. Sen är vi nog alla överens om att medborgarlön inte kommer att vara vettigt (fram tills den dagen vi börjar prospektera våra urantillgångar, det vill säga ;)).

  Mvh David

  SvaraRadera
 3. Det är bra att kolla vart alla pengar tar vägen, men att be folk (FK) ligga ner och jobba, när man varken kan stå eller sitta, det är ett klimat som jag inte vill skriva under på ...

  SvaraRadera
 4. Nej, man angriper symptom, inte orsak. Effektivitet innebär inte att låta piskan vina. En undermålig förmåga att förnya verksamheter är problemet. Ta sjukvården som exempel, att ännu inte kunnat åstadkomma ett generellt patientsystem. Vilken nytta är det med en sjuksköterska som måste ringa runt efter en patients journal istället för att vårda patienten?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg