Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Ett litet hjärta på dörren

Ny mäklarstatistik har kommit idag, vilket jag gärna följer med intresse eftersom vi bor i villa. Visserligen en tärande tillgång, men eftersom vi eventuellt ska flytta är det trevligt med en fingervisning kring vad vi möjligen kan få för vår kåk.

Dessvärre ser det ut som om det kan bli både fallande och tilltagande priser. För kraftiga uppgångar, köpsvagare hushåll och ett stort utbud av bostäder talar för det förra. Själv tror jag på en fortsatt svag nedgång, men vem vet?

Mäklarstatistik finns de faktiska siffrorna att studera. I min egen kommun har K/T-talet, som är Köpesumma genom Taxeringsvärde, under perioden augusti 2006 fram till idag legat i snitt på 1,9. Och då får man beakta ett ökat taxeringsvärde under perioden. Tendensen på 3 månader är oförändrad men tittar jag på 10 års historik är trenden spikrakt upp. På 12 månader har det varit en 4% ökning.

Om jag parkerar min tro på K/T-talet till 1,8 så blir marknadsvärdet för vår kåk idag drygt 2 miljoner, vilket ger oss ett överskott på åttahundra tusen vid en försäljning. En bra grundplåt i ett nytt boende, som säkerligen blir betydligt dyrare, tyvärr.

Bo behöver man. Men vad får det kosta? Hur bor du? Äger du ditt boende eller är du belånad? Hur hårt? Eller hyr du din bostad?

Swedbanks boindex är intressant läsning. Ett index på 100 innebär att hushållet använder 15% av inkomsten före skatt till bolånekostnader (räntor), ungefär 25% av disponibel inkomst. Ju högre index desto bättre marginaler i din ekonomi. Vad blir ditt index?

Boindex närmar sig 100%, just nu 101,5%. En fallande trend från tredje kvartalet i fjol, då värdet var 109,7% för riket. Även detta är ett lågt värde som inte har setts sedan 1995 då index låg under 100%. Därefter har det pendlat mellan 120% och 160%.

Hittar inte hur formeln räknas ut men mellan tumme och pekfinger ligger vår bolånekostnad på ungefär 8%. Vad landar ni på?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Var det här bara räntor på bolånet? I så fall använder vi kommande år 2,5% av inkomst efter skatt. Före skatt vet jag ine riktigt - det är ju lite knökigt eftersom jag driver en egen firma. Det skulle innebära att vi använder 10% av ngn slags index.

  SvaraRadera
 2. Hej Per! Formeln hittar du som en del i min artikel, Bo i Mälardalen - GDS.

  SvaraRadera
 3. Kerla, ja som jag förstod det var det enbart räntor, ej drift.

  Tack, Diversifierad. Nu blev det lättare att räkna. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg