Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Ett rikare liv utan kiv

På semestern hade jag med mig Charlie Söderbergs 'Ett rikare liv!' och eftersom mina ekonomie medbloggare är duktiga på att recensera ekonomilitteratur så vill inte jag vara sämre.

Jag inleder med att visa min griniga sida.

Boken var ju en rätt tunn sak. Den varade tyvärr endast två kvällar. Och tyvärr, Charlie, du är bättre på pengar än på att författa, för jag tyckte att det saknades knorr och finess för att hålla mitt intresse uppe några längre stunder. Fast jag får kanske skylla en del på rött vin, mycket frisk luft och en skön träningsoverall. Sedemera så kände jag inte att boken var riktad till mig. Snarare mer till en bredare publik som snappar upp boken på rean, läser, nickar gillande och sedan ställer den i bokhyllan och glömmer bort den. Ungefär som många andra 'shape up'-böcker i skiftande ämne som bantning, yoga eller populärpsykologi.

Och då till det positiva.

Jag gillar verkligen avsnitten kring 'aktiv utgift', 'passiv utgift' och 'tärande tillgångar'. För er som inte läst boken så handlar de två första termerna om hur mycket en utgift ger dig något tillbaka, om den är värd sitt pris och om den bringar energi i ditt liv. På spiken egentligen vad mina egna ekonomiska funderingar handlar om; hur kul per penning? Den tredje termen, tärande tillgångar, som handlar om de så kallade investeringar vi anser oss göra som egentligen är en kostnad - tills vi säljer dem. Jag kommer att i min Excelkalkyl plocka in bokens fina fördelningsdiagram.

Så om jag summerar; boken var inte värd sitt pris, men inte heller utan visst värde. Men jag läser inte om den heller.

Charlie, när ser vi dig i Lyxfällan härnäst?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

 1. Hej Per, jag har fått en känsla av att Charlie är mångfaldigt mer intresserad av att tjäna pengar än att hjälpa andra med sin ekonomi...

  SvaraRadera
 2. välkommen hem igen, du har varit saknad. håller med fullständigt om boken, en dålig investering att köpa den

  SvaraRadera
 3. Hade en känsla av att den inte skulle vara så välskriven, så jag har inte tänkt köpa den. Skulle dock vara helt OK att låna på biblioteket, så ointresserad är jag inte. Kan vara kul att läsa ändå, om man tar det för vad det är. :-)

  SvaraRadera
 4. Boken Your Money Or Your Life handlar om just hur man uttrycker sina värderingar med hjälp av sina pengar...den är väldigt amerikansk dock, men jag tyckte att det fanns en hel del läsvärt i den.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg