Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Herr Pennings känsla för snö

Ah. Åter i etern. Jag har saknat min blogg under skidsemestern. Borta bra men hemma bäst? Nja, semestern var ett efterlängtat avbrott ifrån grottekvarnen. Men nu sitter jag här framför datorn och skriver mitt första inlägg på över en vecka. Det känns nästan som om det ligger lite damm över tangentbordet, faktiskt.

Dessutom är jag oerhört disciplinerad idag, eftersom jag tvingat mig själv till att FÖRST skriva mitt inlägg INNAN jag läser alla inlägg i era fantastiska bloggar jag följer och sedan kollra bort mig i kommenteringsträsket. Min Google Reader talar om för mig att ni, mina ekonomie kollegor, har skrivit 224 (!) inlägg sedan jag läste senast, så ni har verkligen varit oerhört flitiga. :)

Det känns som om jag är fullproppad med inlägg. Jag tror att jag har funderat ett antal timmar i skidliften på olika tankar och funderingar kring privatekonomi. Men jag inleder här med tankar kring skidsemester.

Att åka på skidsemester som familj är väldigt dyrt, vill jag hävda. Familjen Penning bestående av två vuxna och 2 barn kan kanske stå som någon slags norm för hur en medelbarnfamilj ser ut i Sverige idag. Och inför denna semester var den ekonomiska planeringen lika dålig som den alltid varit; vi har ingen sparplan för just semesterkontot. Men med hjälp av några nödrop och en liten bonusutbetalning från mitt jobb så drog vi runt den. Den kritiska ekonomiska genomlysningen efteråt återstår att göra för revisor Penning, dock.

Men liftkort, skidskola för barnen, hyra skidutrustning och resa till skidorten var inte billigt. Lite roligt var dock att vi kunde utnyttja aktieägarerabatten på 15% hos Skistar, det kändes trevligt. Vi valde att ta med mycket av maten för veckan, vilket avsevärt gör det billigare än att äta ute varje dag. Men varje dag som vi promenerade till backen och passerade bilparkeringen kunde jag konstatera att flertalet av semesterfirarna där vi var inte tillhörde de mindre bemedlade. Nej, jag tror att skidsemester väljs nog bort av många på grund av just kostnaden.

Och det är synd, för att åka skidor är bra för kropp och själ, det lär barnen att en aktiv fritid är något positivt, man får massor med frisk luft och fantastiska vyer att spara i sitt interna fotoarkiv. Man får god aptit, sover gott, man får rosor på kinden och livet känns gott. Det är sällan jag funderar så lite på några bekymmer som när jag åker skidor. Jag tror att huvudet mår bra av en stunds 'idle mode'.

Jag hoppas att alla ni har haft möjligheten att åka på skidsemester. Om inte, så rekommenderar jag att prova - åtminstone en gång. Jag tror inte att ni ångrar er.

Nog av prat, nu ska jag läsa intressanta bloggar en stund. Må väl!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Välkommen tillbaka! Jag ser fram emot att läsa alla köade blogginlägg!

  Visst är skidsemester dyrt. Men, jag tycker som du, det är värt det. Inget är som skidåkning för huvud, kropp och själ. Åka skidor, äta och sova. En helt annan värld än vardagen. Vara ute hela dagarna, röra på kroppen. Det är en retreat som heter duga!

  SvaraRadera
 2. Hm, och inget har hänt här på hela dagen, avseende inlägg, bara fix med mallen?!?! :-o

  SvaraRadera
 3. VÄLKOMMEN tillbaka, du är saknad ;-) Själv har jag inte varit så flitig, läser du min blogg så vet du varför. Vet inte varför jag blev så kinkig av att veta att kollega läser mina inlägg. De känns så högst privata, kanske det är det ... KUL att du är tillbaka i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Tack för det, Life! :)

  Plupp, om du inte hade skrivit så himla mycket medans jag var borta så.. ;)

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka :-)

  Vad bra att ni har haft det bra även om det kanske svidit lite i plånboken.

  Själva har vi inte varit på skidsemester, varken i år eller annat år. Med jobbet en gång när vi jobbade på samma ställe och innan vi hade barn. Annars har mest maken varit iväg själv (också innan barnen), men vem vet, kanske överväger vi en vintersemester nästa år. Vi får väl se...

  SvaraRadera
 6. Låter som att ni haft det bra - och då är det ju värt utgifterna! Välkommen tillbaka! :-)

  SvaraRadera
 7. Det behöver inte vara så dyrt med skidsemester egentligen. Väldigt mycket beror på vilken vecka man åker, och på vilket sätt man anordnar resan. Förra året anordnade jag en resa till Trysil tillsammans med 6 andra kompisar. Vi fyllde en bil, och slutnotan inklusive mat hamnade på 2 500 SEK per person exklusive liftkort. Och då bodde vi som kungar. Det är inte många utekvällar man behöver välja bort för att kunna åka bort i en vecka på det här sättet.

  SvaraRadera
 8. Välkommen hem!

  SvaraRadera
 9. David, trevlig blogg du har. Gillade speciellt ditt inlägg kring diversifierat sparande. :)

  Övriga, tack! Det är alltid roligt att bli välkomnad 'hem'. :)

  SvaraRadera
 10. Hej och välkommen tillbaka, måste vara kul att veta att dina texter är efterlängtade:) Kul att ni hade trevligt, koppla bort kostnaden och njut av input, energi och trevliga minnen.
  Dyrt är det men gör en sparplan för nästa resa så ska du se att det blir bättre.När barnen är stora kommer du vara så otroligt stolt över dig själv och glad för att du/ni skapade dessa resor. För att inte tala om barnen själva, de uppskattar det säkert nu och än mer när de blir stora.

  SvaraRadera
 11. Snygg loggo du skaffat. Jobbar på en själv men blir inte så bra. Din är kanon!

  SvaraRadera
 12. Ekonomisk fighter - tack för de värmande tankarna. :)

  Sjukskriven, ja, jag blev nöjd med den, det behövdes en uppfräschning. Säg till om du behöver hjälp.

  SvaraRadera
 13. Tack Per, och detsamma! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg