Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

I klinch med chefen

Nu närmar sig löneförhandlingstider. Har du din strategi klar för hur du ska få ett genombrott i lönekuvertet? Det ställer lite extra press på en dessa dagar med tanke på att inflationen tagit fart.

Självklart är det så att om man ändå måste jobba så kan man lika gärna tjäna pengar. Då går det snabbare att skaffa sig passiva inkomster.

Jag bestämde mig för att rota fram alla gamla lönelappar sedan jag började jobba efter min universitetsexamen 1994. Och så petade jag in löneändringarna i ÜberExcel 1.0. Sedan snokade jag fram inflationsstatistik från samma år fram till nu. Och slutligen gjorde jag ett stiligt diagram.
13 års arbetande har gett mig inflationsjusterat 112% i löneökning. Dippen i kurvan kom i samband med min arbetslöshet och efter den ligger jag fortfarande under 'toppen' på 131%.

Genomsnittligen har min årliga löneökning efter inflationsjustering varit 8%. Och det finns inte en suck att jag kan hålla denna nivå utan att byta jobb. Kan jag nå 4% är det riktigt bra.


Genom att byta jobb är möjligheten att nå betydliga lönelyft mer realistiska. Efter intervjun häromdagen så blir jag alltmer sugen på att lägga upp mig på någon rekryteringssida.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

 1. Min lön har stigit 400% sen jag började jobba 1992.
  Sen jag började min "karriär" 2000, så har den stigit 146%.
  Intressant läsning!
  //KM

  SvaraRadera
 2. Nu när du ändå har alla siffror, skulle du inte kunna presentera, inflationen och löneökningen utan inflationsjusteringen också.

  Har väl varit för klen i lönesamtalen då jag enbart har haft 50% löneökning sedan 2004. Men jag skall bättra mig

  SvaraRadera
 3. Inte illa, karriärmorsa. Där ligger jag verkligen i lä.

  Mera kosing, 50% på 4 år är väl fantastiskt bra?

  SvaraRadera
 4. Får man fråga vad du arbetar med, eller bransch iallafall?, blir lite nyfiken (;

  SvaraRadera
 5. Det låter som väldigt höga siffror! En normal löneökning brukar väl vara ungefär 3-4% utan inflationsjustering, dvs att man ligger på ungefär samma år efter år (korrigerat för inflation).

  Men det säger väl sig självt, egentligen, att genomsnittet har löneökningar som går jämnt upp med inflationen... Annars skulle ju inflationen öka ännu mer.

  SvaraRadera
 6. Skilling banco: Det är inte alls så självklart som man skulle kunna tro. Det finns ju alltid ett antal personer som får sjunkande lön exempelvis genom att lämna arbetsmarknaden exempelvis genom att gå i pension. Jag skulle faktiskt förvänta mig att den "som gör karriär" ska ha något högre löneökningar än tillväxten. Det tillkommer ju dessutom fler år med arbetslivserfarenhet vilket (i varje fall teoretiskt) borde innebära en chans att få högre lön pga högre kvalifikationer.

  SvaraRadera
 7. Men gud vilka löneökningar. Hur gör ni? Skulle vara bra om ni delade med er av era knep när det är dags att löneförhandla!

  SvaraRadera
 8. trevlig helg på dig pelle penningmakare

  SvaraRadera
 9. Bra ide med statistik över löneökning och inflation.

  SvaraRadera
 10. Tack för påhälsningen! Ja, livet ska vidare, vare sig man vill eller inte!! Men jag har bestämt mig, det ska vidare! Kan ja länka till dig?
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Sjukskriven - jag arbetar i den däringa IT-branschen.

  Maja, mina största löneökningar sker alltid vid jobbyte.

  Trevlig helg, Ekonomisanering. Gör inget jag inte skulle göra. ;)

  Inkomsten, det känns som en god idé att analysera sina inkomster över tiden. :)

  Änkan, du fär väldigt gärna länka. Jag har med din blogg i min Reader och jag länkar gärna tillbaka om det går bra. :)

  SvaraRadera
 12. Var glada att ni inte får ut er lön i dollar, haha :)

  Mvh David

  SvaraRadera
 13. Underbar bild! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg