Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Bilen en tillgång?

Nu har kära Lyxfällan börjat igen på TV3 och då påminns jag åter av den spännande definitionen som kallas 'tärande tillgång'. Jag läste den första gången i Charlie Söderbergs bok 'Ett rikare liv' - en ganska torftig historia i det stora hela.

Men en Tärande tillgång har jag tagit fasta på - något du köper som är värt något men inte genererar dig några intäkter. Förrän du säljer den.

Ett hus är en sådan. En lägenhet med. Och i vår egen privatekonomi har jag nu även lagt till personbilar. De är de matriella ting som vi har som överhuvudtaget är värt något. Våra möbler är slut, stereon och TV:s likaså. Vi har inget av värde mer än möjligen om hela bohaget såldes till någon lumphandlare.

Så nu tas de två bilarna med som en tillgång och med en kalkylerad värdeminskning jag gjort genom att undersöka begagnatpriserna på Blocket. Detta innebär då att värdeminskningen också minskar våra tillgångar. Onekligen är en bostad en betydligt bättre tärande tillgång än personbilar.
Hur resonerar ni kring personbilen? Är den med i balansräkningen?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

 1. Jag personligen räknar vår egen bil som en stor "resekassa".
  Drivmedel, försäkring, skatt och service blir löpande räkningar och köpeskillingen skrivs av på 5 år.
  Egentligen borde jag behandla den som en maskin-inventarie men riktigt så noga har jag inte varit. Jag kanske borde???
  Jag skriver av vår bil på 5 år. Den kostade dryga 50tusen så 10tusen per år känns lagom. tyvärr har jag lån på den men detta kommer jag att lösa till hösten. Nästa bil blir köpt för egna pengar!

  //KM

  SvaraRadera
 2. Jag räknar inte bilen som tillgång i ekonomin, inte huset heller faktiskt. Jag räknar bara finansiella tillgångar som tillgångar, för tillfället i alla fall. Bilen är bara en kostnad, en tråkig, nödvändig kostnad. OK, det är lite kul att köra ibland också ;-).

  Just nu är det dessutom extra rätt att se bilen som icke-tillgång, den är inte värd många tusenlappar precis, men när jag byter bil kanske jag får se över synsättet.

  SvaraRadera
 3. Har oftast nyare bilar och tar med dem som en tillgång, främst för att det då känns naturligare att räkna värdemiskningen som en kostnad vilket den ju är. För att få en fullständig bild betalar jag tom ränta till mig själv (alltså räknar allternativ kostnad) så att jag verkligen ser vad bilen kostar och inte lurar mig själv att det är 'bensinpriset som är den stora kostnaden' som så många verkar tro.

  SvaraRadera
 4. Visst är den en tillgång, som dessutom faller snabbt i värde (50% vart 3e år). Märks när man som jag byter ganska ofta. Men nästa blir en BMW 118d, med halverad kostnad och miljöbilsfördelar. Beställde den när jag såg vilken summa/år bara bensinen kostade..

  SvaraRadera
 5. Hej, är du intresserad av ett abonnemang hos oss på Axier.se? Isåfall kanske vi kan byta lite tjänster, jag skulle gärna vilja att du länkade till oss. Du kan väl maila mig om du är intresserad, maila till jonas på axier.se.

  SvaraRadera
 6. Det beror på...

  Om man ser på bilen ur ett företags perspektiv och därmed applicerar företagsekonomi så är bilen en inköpt inventarie (Förutsatt att bilen behövs för företaget), sen skrivs bilen av på ett antal år=en kostnad/år. Ev skuld hamnar i Skuld kolumnen och alla kostnader tas upp i resultaträkningen.
  En balansräkning går juh alltid jämt upp.
  Tillgångar=EgetKapital+Skuld

  Ur Kiyos synpunkt så är givetvis inte bilen någon tillgång.

  \PD

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg