Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Hängslen och livrem?

En svår dagisförkylning har gjort min hjärna seg de senaste dagarna, så jag har hållit mig borta från både ekonomikalkyler och penningbeslut - för säkerhets skull.

När man är så svårt sjuk som jag, det vill säga en manlig förkylning, så funderar jag i banorna vad som skulle hända med min kommande ekonomiska frihet om jag blev så sjuk att jag inte längre kunde jobba? Den passiva delen av inkomsten är över en överskådlig tid synnerligen blygsam och inget att falla tillbaka på.

Försäkringar kan nästan falla under kategorin 'Investering'. Saknar man den, så kan det få vidgående konsekvenser.

Jag var arbetslös en längre tid och då hade jag valt att 'investera' i en arbetslöshetsförsäkring som 'fyllde upp' min lön till 'riktiga' 90 procent av min tidigare inkomst under ett års tid. Det var ett lyckokast den gången, minsann. I mitt nuvarande arbete är risken att förlora jobbet inte så överhängande, så jag har valt bort denna försäkring för tillfället.

Vår familj har varsin personförsäkring som trygghet vid sjukdom och olycksfall. De är inte direkt billiga längre, men jag anser att de ska finnas. Men jag har suttit och tittat på de tilläggsförsäkringar som finns. En sådan är ersättning vid långvarig arbetsoförmåga. En annan är livförsäkring.

Våra livförsäkringar är endast 50 tusen riksdaler samt att halva bolånet annuleras. Vet inte om det kan anses tillräckligt? Däremot arbetsoförmågan, så kallad ekonomisk invaliditet. Som det ser ut idag: inget jobb - ingen framtida ekonomisk frihet. Och det vore deprimerande.

Utöver detta finns det kontroversiella sjukvårdsförsäkringen. Jag önskar verkligen att den inte ens fanns på kartan. Men vad göra? Ha en eller inte? Men den är inte billig.

24 kronor i månaden skulle tillägget för ekonomisk invaliditet kosta oss per person. En moderat kostnad, anser jag. Har du med detta i ditt försäkringsskydd?

Jag funderar också på försäkringsbeloppen. Var ska man lägga sig? Ju högre premie jag betalar, desto bättre ersättning, så klart. Men var ska man placera livets ' lösöre'?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

 1. Du skriver ofta om ekonomisk frihet. Är det friheten att kunna välja bort arbetet om du skulle önska?

  Carolus

  SvaraRadera
 2. När man har barn att försörja är det nästan nödvändigt att ha någon typ av livförsäkring så att ens partner åtminstone slipper akut ekonomisk oro om något skulle hända. Jag har valt att lägga ganska mycket av min bruttolön på pension, försäkring och sjukvårdsförsäkring (vi kan välja ganska fritt på mitt jobb). Det är aldrig kul att vara sjuk, men om jag blir det så vill jag åtminstone känna att jag har gjort vad jag kunde i förväg...

  SvaraRadera
 3. Tycker inte man ska ha för mycket försäkringar. Möjligen om man får dem via jobbet som en 'gratis förmån' men annars är det ju bara att föda ett försäkringsbolag. Bättre att försäkra sig själv...genom att ha en bra buffert samt kapital. En bra försäkring mot inkomst borfall tex är att amortera på lånet då måsta men inte flytta från huset bara för att man blir sjuk eller arbetslös ett tag. Försäkringsbolag ska också tjäna pengar och om du räknar ut hur mycket du lägger på olika försäkringar under ett liv tror jag du märker att du inte får tillbaka så stor det av detta!!

  SvaraRadera
 4. Dagisförkylning ja, usch, värsta sorten, tur det går över med åren :-). Krya på dig!

  Försäkringar ... ja, en arbetslöshetsförsäkring via facket, en privat sjukförsäkring för inkomstbortfall. I mina olika pensionsförsäkringar finns något slags efterlevandeskydd/livförsäkring (jag hade koll på det för ett år sen, nu har jag glömt hur det funkar) för barnen. Jag har ingen egen olycksfallsförsäkring faktiskt, bara den för inkomstbortfall. Sen har barnen olycksfalls och sjukförsäkringar förstås. Måste kanske ta och kolla mitt eget skydd. Anonym därnere har en poäng, man får räkna på det då och då och se när det lönar sig (mot risken) och när det inte lönar sig.

  SvaraRadera
 5. Crex, ekonomisk frihet är precis det du nämner. :)

  Feelantropia, jag hade hoppats på att min arbetsgivare kunde upphandla en sjukvårdsförsäkring.

  Anonym, jag skulle inte sörja om försäkringarna inte föll ut. Det är ju en omvänd investering, som bringar trygghet i vardagen. Men absolut, mindre lån ger mer trygghet det med.

  Plupp, jag är nog inne på att skaffa ett tillägg för ekonomisk invaliditet för mig och min fru. Däremot känns en privat sjukvårdsförsäkring för dyr.

  SvaraRadera
 6. Men vad skulle du göra i stället? Resor, ägna sig åt hobbies etc är väl kul ett tag, men ger det mening åt tillvaron?

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
 7. Crex (eller Carolus?), en nog så viktig fundering. Hustrun, till exempel, tror inte ett uns på det här med att sluta jobba tidigare, men hon låter mig hållas i mitt plockande med ekonomin.

  Ja, resa vill jag göra - väldigt gärna. Men om det ger mer mening åt tillvaron vet jag inte. Det lutar tyvärr mer åt vad jag INTE vill göra - springa i hamsterhjulet.

  Hade jag varit rejält förmögen hade jag troligen ägnat mig åt någon volontär uppgift, kanske Barnfonden eller liknande. Det hade känts meningsfullt misstänker jag.

  Du själv? Har du hittat konsensus kring en meningsfull tillvaro?

  SvaraRadera
 8. Nej, tyvärr inte. Är ganska vilsen i tillvaron.

  Dock blir jag galen (väldigt rastlös) och klättrar snabbt på vägarna om jag bara går hemma... Är inte typen som tycker om att fixa och dona samt hela tiden hittar nya projekt i hemmet att fila på... (Därav min fråga)

  Med rejält med pengar på fickan hade jag definitivt satsat på hjälparbete, speciellt lokalt sådant.

  Min hustru har redan hållit på med sådan verksamhet och har en fantastisk initiativförmåga och optimism. Hon hade fått styra upp det hela... (Vet inte om du såg "Korrespondenterna" sist, men det handlade bl a om en kvinna från västkusten som startat ett fantastiskt projekt i Uganda, kallat "Getbanken". Någonting åt det hållet: hjälp till självhjälp!)

  (Det är egentligen Carolus Rex, men det var upptaget på DI:s diskussionsforum när jag registrerade mig där, därav kortvarianten CRex)

  Mvh

  Carolus (vilket således är tilltalsnamnet)

  SvaraRadera
 9. "Vägarna" klättrar jag sällan på, däremot en hel del på "väggarna"... ;-)

  Carolus

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg