Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Självmål med bolån

En intressant undersökning gjord en lokaltidning som heter Mitti, visar det sig att ju högre bolån man har desto mindre amorterar man!

Jag förstår att ekvationen rimligen ser ut så för många. Lånar man mycket pengar så blir utrymmet att amortera desto mindre. Och att rätta magen efter munnen är inte direkt modernt nuförtiden. Eller är det problemet med att räkna procent som är orsaken?

Undersökningen visar självfallet också att ju högre genomsnittsinkomst detso högre amorteringstakt. Överraska mig.

Artikeln finns här.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

 1. Jag har ca 515.000 i lån, har under året fått straxt under 14.000 i lön varav nästan 1.000 gått till amortering.

  SvaraRadera
 2. Jag tror det är ganska enkelt. Om man amorterar 1000 kronor i månaden och räntan är 5% minskar räntebetalningen med 4 kr per månad ... har man ett lån på 2 miljoner känns det kanske "mer försumbart" än om man har ett lån på 200 000 kronor. Eller ... har man ett lån på 200 000 kronor känns det som en möjlighet att någon gång betala av det, det gör det kanske inte med 2 miljoner.

  SvaraRadera
 3. Dexter, det tycker jag är en god amorteringstakt, minsann.

  Plupp, du har säkert rätt, man tycker inte att det är lönt. Men vilket är argumentet? Att huset ändå stiger i värde? De pengarna kommer man ju inte åt att betala räntor med. Jag läste ett råd om att inte ha mer än halva marknadsvärdet i lån när du blir pensionär. Jag tycker att det låter mycket.

  SvaraRadera
 4. Hahaha, precis just den där diskussionen hade jag med mina kompisar. De sa ungefär det som Plupp sa, att med så mycket i lån är det ju ingen idé att amortera. Vi har lika mycket lån som de men amorterar tre gånger så mycket. Ändå tycker jag det är för lite för min egen del. Konstigt hur olika folk tänker...

  SvaraRadera
 5. Nog är det i sin ordning att inte amortera om man har en kassakista att ösa hur vid behov. Många bostadsägare har nog ingen sådan.

  SvaraRadera
 6. Har 1,3 mille i lån, fullbelånad. Amorterar 2k/mån, alldeles för lite: om finansoron slår till sjunker värdet under lånebeloppet och sbab kan tvångsförsälja. Precis det som händer i USA. Så lånet ska amorteras bort genom föräljning av båt, billigare bil osv.

  SvaraRadera
 7. Intressant, Fredrik. Jag ska fökja din blogg. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg