Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Husfiasko och potatis

Inte då. Helgens husvisning bidde ett fiasko, då det visade sig att klåparmäklaren i objektbeskrivningen skrivit 'platta på mark' när det istället visade sig vara en traditionell, värdelös torpargrund.

Besiktningsprotokollet visade sig också belägga, återigen, att denna konstruktion är värdelös. Så jag blev mäkta irriterad över denna nonchalans. 'Oj då, vi skrev visst fel..'. Men kostymen hann du pressa innan, din generalsopa, istället för att kolla upp saker och ting! Fy, jag gillar INTE fastighetsmäklare..

Så det blev till att åka hem och rensa ogräs istället.

Maj månads ekonomiska resultat närmar sig, och även denna gång ser det inte så ljust ut. Vart tar pengarna vägen? Jo, det vet jag visserligen, men att det är så mycket? Matkontot har skenat iväg rejält, som ett exempel. Och då blir jag ju inte direkt GLAD över att läsa att handeln gör sitt för att öka sina marginaler.

Och inflationen är rejäl på livsmedelssidan. Inflationen i Sverige har under det senaste året varit 3,4 procent. Samtidigt har matpriserna ökat med nästan 7 procent under samma tid. Bröd, mjölk, ost och ägg har ökat mest. Och vad köper inte barnfamiljer mest av, tro?

Nej, det blir till att anstränga sig än mer att handla där det är billigt, använda kuponger och kanske ändra lite på vilka livsmedel vi köper. Lite mindre kött, exempelvis. Det är dessutom ett bidrag till klimatet? Och lite mer rotfrukter, tror jag. Exempelvis förbrukas 14 kilo koldioxid för varje kilo nötkött som produceras, jämfört med drygt 300 gram koldioxid vid produktion av potatis. Potatis är gott!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. men du behöver iallafall inte köpa gräsklippare.......

  SvaraRadera
 2. Det börjar märkas nu att priserna på mat har gått upp.

  SvaraRadera
 3. El galante sueño de la dama.

  El fútil bosquejo
  de la carroza
  parece un sombrero
  silente como el
  sol de aquel mayo,
  como el fresco
  torrente que describe
  el refugio, como
  el canto infinito y
  de nuevo resuelto......

  Francesco Sinibaldi

  SvaraRadera
 4. Du borde skicka en faktura på en timmes merkostnad a 550:- till mäklaren så att han ägnar sig åt att åtminstone korrekturläsa i fortsättningen.

  Tyvärr så är nog mycket av matinflationen ett faktum av förväntningarna. Exempelvis bröd,för hur mycket mjöl går det egentligen åt till en limpa och hur mycket har den gått upp i pris, skulle tro att det inte står i proportion till varandra, dock så kan de höja för att media har förvarnat om höjningar. ILLA!

  SvaraRadera
 5. Ja, maten har verkligen blivit dyr på sistone.

  Tråkigt med huset dock. Är väl beredd att hålla med om torpargrund, men platta på mark är inte heller alltid bra.

  Lycka till med det fortsatta letandet :-)

  SvaraRadera
 6. Varför denna avoga inställning till torpargrund? Jag håller med om att när mäklaren skriver "platta" så ska det vara en gjuten platta, men är det något allmänt problem med torpargrunder?

  Håller helt med dig om matpriserna. Då ska du ändå veta att på andra sidan Ålands hav har vi ännu högre matpriser. Det för med sig att vissa vallfärdar till Norrtälje för att handla mat några ggr i månaden. Trots kostnaden för resan är det en lönsam affär...

  SvaraRadera
 7. Vi köpte ett hus med torpargrund som inte fungerade fuktmässigt.

  Läs gärna här:
  http://www.byggahus.se/bygga/grund_torpargrund.htm

  Torpargrund används fortfarande idag eftersom det är en billig konstruktion men fukttekniskt helt värdelös. En isolerad platta på mark är alltid att föredra. Och egentligen också stenhus före trähus. Men det är en annan historia.

  SvaraRadera
 8. Bra länk, då förstår jag att du är avogt inställd till torpargrund.

  Lycka till med husletandet (och husvisningarna).

  SvaraRadera
 9. Mäklare är ett elände som måste hållas efter mycket noga. Jag ställer "kontrollfrågor" på visningarna för att se om de öht kan något om det som de borde kunna, bl a har jag fått olika svar angående bergvärmens funktion från olika mäklare från samma firma. De har aldrig koll på stadsplanen (särskilt inte när det planeras vägar nära det hus de försöker sälja), och de vet sällan saker angående husets ventilation, eller husets uppförande, t ex vilket material stommen är byggt i eller huruvida golvvärmen är el- eller vattenburen. Vissa saker kan man se själv förstås. Men det inger inget särskilt förtroende att de inte vet.

  Förresten är jag nyfiken på varför du ogillar torpargrund? I dessa trakter tycker jag tvärtom det är en fördel jämfört med platta på mark (med ingjutna rör överallt), eller ännu värre - källare ... (iofs med platta på mark).

  SvaraRadera
 10. Sorry, nu läste jag om torpargrunden i en tidigare kommentar. Ventilationen är naturligtvis extremt viktig i torpargrunder ...

  En stor fördel med torpargrund, som jag har erfarenhet av är att när rör går sönder och läcker, rinner det ner i sanden i torpargrunden och visar sig (om man är därnere och kollar regelbundet) istället för att sprida sig i betongplattan och ställa till mycket större skada (som hos grannen). Får läsa länken sen, det är klart intressant med info när man går i hustankar.

  SvaraRadera
 11. Plupp, det är nog riktigt att torpargrund kan fungera i rätt klimat. I Skåne är det mer tveksamt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg