Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Mer stålar till gubben

Så var det dags för en pensionssväng igen. Jag fick en liten broschyr idag med posten från Alecta. Alecta förvaltar min tjänstepension, nämligen och uppenbarligen.

Intressant läsning är att Alecta tydligen lyckats bra med sin avkastning i förhållande till övriga försäkringsbolag. Och de är billigast med 0,14% i förvaltningsavgift.

Utan tvekan har Alecta lyckats väldigt bra med sin reklamkampanj kring att hos Alecta mår pengarna bra. Jag tycker den är skojig, jag. Lite tråkigare är att det inte går att logga in som privatperson och kika lite på de där pengarna som har det så bra.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

 1. håller med om reklamen, där har de lyckats få till det och man blir nyfiken på alecta efter sett reklamsnuttarna
  ta nu hand om både pengarna och dig

  SvaraRadera
 2. Personligen så har jag svårt för när facket är med och förvaltar pengar. Jag skulle om jag själv hade möjlighet inte låta t.ex. Alecta, KPA, AMF osv förvalta mina pengar.

  SvaraRadera
 3. Alecta ägs av medlemsföretagen, enligt uppgift. AMF Pension är ett LO-företag. Tror jag.

  Inte helt enkelt, men här finns en bra artikel:

  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article275343.ece

  SvaraRadera
 4. Statlig anställde kan velge Kåpan (http://www.kapan.se/) for tradisjonell försäkring som er billigst: 0.10% i forvaltning og 0.75% i premieavgift. Kåpan er gitt mycket bra avkastning de senere år.

  For de som er eller har värt statlig anställd kan pensionspara privat i Kåpan Plus.

  Det er tråkigt at man i Sverige betaler kapitalskatt på sitt pensionssparande.

  SvaraRadera
 5. AMF Pension ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv og LO: http://www.amfpension.se/templates/Page.aspx?id=2005

  AMF har mycket billige og bra fonder som er åpent for privat direktsparande: http://www.amfpension.se/Templates/TabContainer.aspx?id=9478

  SvaraRadera
 6. Cristoffer>> Alecta är inget fackförbund utan ett försäkringsbolag vars verksamhet helt är inriktat på tjänstepensioner.

  /Eric

  SvaraRadera
 7. Man ska som privatperson kunna logga in på alecta.se Tror den nyheten kommer i november/december någonting. Håll utkik på deras hemsida alt hör med deras kundtjänst.

  /Eric

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg