Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Räkna på bolån


Eftersom herr och fru Penning just nu sitter och räknar på hur långt vi kan tänka oss att gå i en budgivning på ett hus, så har jag gjort en kalkyl jag kallar Lånekarusell.

Du kan hitta den här.

Kort sammanfattat så skriver du in uppgifter om: • utgångsbud

 • ett förväntat försäljningspris på nuvarande bostad exklusive mäklarkostnad

 • nuvarande bolån

 • en lägsta förväntad ränta (aktuell lägsta kan vara en lämplig dessa dagar)

 • 2 poster för ev. billigare boende per månad (bilkörning och drift har jag här)

 • ev. minskning i amortering

 • skattereduktion i procent

 • samt aktuella siffror för ränta och amortering

I matrisen faller sedan kostnaderna ut. Bud vertikalt och räntesats horisontellt.
Gröna siffror anger ett lägre belopp, blå siffror mindre än 1000 kronor dyrare, gula mindre än 2000 dyrare och röda däröver.

Lite kul är det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

 1. Skulle du kunna lägga upp filen i vanligt xls-format också? Openoffice Calc stödjer inte xlsx-filer ännu vad jag kan se.

  SvaraRadera
 2. du gör så som jag borde ha gjort när jag köpte mitt hus, fan att jag inte var/är gift med dig (ler)
  ha en bra dag och hoppas du hittar dig köp

  SvaraRadera
 3. Uträkningen i cell G3 är väl fel, du lär ju inte få skatteavdrag för amorteringen

  SvaraRadera
 4. Henrik, rätt. Notera felet ni som använder kalkylen.

  David, ska ordna det.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg