Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Bott bott kommer aldrig igen

Jag gjorde en undersökning kring boende och ägande. Jag måste säga att jag är en aning överraskad.

17 % av rösterna indikerade på ett fullständigt ägande av den egna bostaden. Inga lån! Inte illa. Att kunna äga sin egen bostad måste vara en trygghet i allt från risk för arbetslöshet till inflation och stigande räntor. Jag är ganska avundsjuk på er, så vida ni inte bor i en jordkula.

1 % har ingen egen bostad - här gör jag tolkningen att dessa bor hemma, hos släkt eller vänner. Det är ju i sin ordning det också. Frågan är, bosparar ni för framtiden?

33 % bor i hyresrätt. Och fördelarna är många:
 • Man behöver inte satsa en massa pengar
 • Man är rörlig i sitt boende
 • Hyran håller sig relativt konstant och går inte upp bara för att ett område blir mer attraktivt
 • Förvaltningen av huset är professionell - oftast
 • En rad servicefunktioner ingår i boendet

En del kanske invänder att man inte äger sitt boende, att det inte är en investering. Nej, kanske inte - under förutsättning att man verkligen äger sin bostad och inte lånat till den. I annat fall är det en tärande tillgång, anser jag. Men i det långa loppet så är så klart en borätt eller villa alltid 'lönsammare' än att enbart hyra.

48 % hyr av banken, liksom jag själv. Några takpannor äger vi och kanske en och annan regel, men med bolån så 'hyr' man in sig, en aning. Intressant här är om denna kategori avser att amortera sig 'fria' eller struntar i amortering och lutar sig mot inflationen?

Själv lutar jag alltmer mot att begränsa amorteringsdelen mera än idag och antingen investera, renovera eller kanske slösa lite mera. :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 1. "Jag är ganska avundsjuk på er, så vida ni inte bor i en jordkula."

  LOL!

  En fråga: du verkar hyfsat negativ till att låna till bostadsköp ("tärande tillgång"?). Om jag inte minns helt fel har du läst en bok om detta?

  Har du tid att utveckla resonemanget, alternativt vad hette boken?

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
 2. Jag bor i en hyresrätt och mitt bostadsföretag har börjat "anpassa" hyrorna utefter hur attraktivt området är. Bor man attraktivt får man högre hyreshöjning, och de hävdar att de i vissa mindre attraktiva områden t.o.m. sänker hyorna, allt för att det ska bli rättvist. Jag är inte övertygad... I vilket fall som helst betalar jag löjligt hög hyra bara för att jag råkar ha en lekplats utanför fönstret och ganska nära till både skola och ICA. Känns lite taskigt eftersom jag varken har barn eller problem med att bära matkassen lite längre, men å andra sidan trivs jag väldigt bra så jag har inte lust att flytta. Så då får jag ta det helt enkelt! :)

  SvaraRadera
 3. Jadu, Carolus, det är ju mäster Lyxfällans bok 'Ett rikare liv' jag citerade. :)

  Poor me, trivsel måste värderas högt, tycker jag med.

  SvaraRadera
 4. Alltså borde banken betala fastighetsskatten!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg