Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Spara i proteser

När man gör ett aktivt fondval i PPM-systemet så har jag förstått att pengarna lämnar Premiesparfonden, även känd som den 7:e AP-fonden. Det är alltså där pengarna hamnar när man inte väljer några andra fonder.

Nu går dock denna fond ut med att de avyttrar företag som utvecklar klusterbomber och kärnvapen. Vilket är hedervärt, kan tyckas. Synd att det inte är självklart, bara. Undrar vad det finns mer i deras fondportfölj som är värt att klandras? Bara tanken på att min pension växer på bekostnad av bortsprängda barnahänder gör mig helt kall..

De fonder jag sitter med idag i PPM - jag har ingen susning om vad i investerar i. Har du koll på dina? Vad som är enkelt att konstatera är att det INTE är enkelt att spara etiskt. Jag vet då inte hur jag skulle kunna göra korrekta bedömningar. Samtidigt så går det inte heller att bara rycka på axlarna och gilla läget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

  1. Klustervapen och kärnvapen försvinner inte bara därför att vissa inte vill äga aktier i företag som tillverkar sådana. Vapen är inte heller per definition oetiska. Sverige behöver naturligtvis en hel mängd vapen för att kunna värna territoriet och medborgarnas frihet. Det vore tvärtom oetiskt om Sverige inte hade tillgång till avancerade vapen och militär slagkraft (vilket vi snart inte har längre). Vapenföretagen behövs. Våra västerländska krigsmakter är en garant inte bara för vår frihet utan hela världens. Några företag måste tillverka vapen. Att inte vilja äga aktier i dessa företag är märkligt och definitivt ingenting som svenska statens pensionsfonder skall ägna sig åt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg