Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Lägger ned

Hej och hå. Det är varmt, minsann. Mitt huvud blir till seg sirap i den här värmen, så jag väljer att inte göra några aktieaffärer alls för stunden.

Istället försöker jag läsa goda böcker. För stunden så är det 'Warren Buffet way' av Robert Hagstrom som hänger med i hängmatta, på stranden och i sängen. Nu är jag ju inte färdig med den här boken. Den är dessutom på engelska och normalt undviker jag dessa eftersom jag tycker det är lite för tröttande för mina grå. Men eftersom min ekonomiske rådgivare Carolus Rex prompt hävdade dess förträfflighet så tog jag mig an den.

Och visst är den intressant. Ett gott exempel från boken är Mr Buffet:s inställning till aktieinvesteringar - att investera i ett företag kan likställas med att köpa hela företaget, samma analys bör föregås. Och begriper man inte sig på verksamheten så kan det vara.

Jag gjorde en annan rolig, och oroande, upptäckt idag - att månadens finanser ser riktigt bra ut. Det oroande i det hela är att jag misstänker att jag glömt bort någon uschlig utgift någonstans. Men eftersom Excelarket säger att kontrollen blinkar blå, så får jag lita på det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Min inställning till aktieaffärer är densamma som din för tillfället. Jag avvaktar och låter dem hållas med sina upp- och nergångar. Jag får ta mig an det om några veckor igen. ha en fortsatt skön läs-semester, själv har jag inte hunnit till ekonomilitteraturen än ;-).

  SvaraRadera
 2. Lite "handvinkande" bara: tror inte det var jag som extremrekade ovan nämnda bok. Alltså, tycker den är helt ok, men min favorit är The Single Best Investment (som betonar vikten av utdelningar och utdelningstillväxt).

  Är fotot från Skagen? Var själv ute och "ökenvandrade" där i en hyfsat stor sanddyn för några år sedan. Om jag minns rätt så flyttade den ca 15-25 meter söderut varje år...

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
 3. Plupp, du väljer alltså kiosklitteraturen före finansbiblarna? ;)

  Crex, aj då. Då tar jag tillbaks och hävdar motsatsen. The single best investment är nästa på tur, trots allt. :)

  SvaraRadera
 4. Jag har ju inte någon förhandsgranskning av kommentarer, men känner mig nu tvingad till det. Beklagar.

  SvaraRadera
 5. Jag läser din blogg regelbundet och jag vet att du förespråkar aktier med utdelning. Har du några tips nu när P/E-talen på vissa aktier är helt nere på 5?

  Vänliga hälsningar

  /johan

  SvaraRadera
 6. Hej Red! Egentligen förespråkar jag inget alls eftersom jag anser mig vara en novis i aktiesparandet. Jag har mera kikat på exempelvis aktiestinsen och hans kaninsparandefilosofi och tagit efter i funderingarna. Nu efter att ha läst Warren Buffett way så har jag fått mig några nya funderingar och jag fortsätter nu med The intelligent investor innan jag gör några fler affärer och jag vågar inte rekommendera något alls mer än möjligen en indexfond och de båda böckerna ovan. ;)

  SvaraRadera
 7. For den vanlige sparare foreslår Bufet at man sparer i en billig (bred) indexfond fra at bra foretag, eksempelvis Vanguard. En svensk kan köpe disse fondene som ETF fra Nordnet.

  Forskning viser at for de fleste småsparere er aktieköp dårlige affärer.

  SvaraRadera
 8. Warren Buffet mener at köp billige (brede) indexfonder fra et bra fondbolag som Vanguard er bedre enn köp av aktier for den vanlige sparere. Dette på en fråga han fikk i våras.

  Dette er for de som er bosatt i USA men samme sak for Sverige.

  Jeg köper ETF fra Vanguard via Nordnet som tar mindre courtage enn Avanza.

  ETF priser for Vanguard: https://personal.vanguard.com/us/funds/etf/bytype?Viewtype=&View=EF

  SvaraRadera
 9. Anonym, tack för ett intressant tips.

  SvaraRadera
 10. Om det er en ETF som inte kan köpes via WWW interface kan Nordnet endre på det efter forfrågan. Åtminste gjorde det dom for meg for den nystartede Vanguard Total World Stock ETF. Telefonhandel via mäklare er en del dyrere enn köp via WWW.

  Dette er en global index fond som skal ha ca 2900 aktier efter konstruksjonsfasen og representerer 90-95% av investerbare företag. Den har en avgift på 0.25%

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg