Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Andligt frälse

Då tog jag slutligen steget. Nu har jag utträtt ur Svenska kyrkan från och med det kommande året.

Så nu sneglar jag mot skyn med en viss obekvämlighet. Inga ljungblixtar eller dylikt har dock ännu drabbat mig, så förhoppningsvis så kom jag undan med mitt lilla fax till församlingen.

Jovars, det kanske inte blir så överdrivet kul för just mig på den yttersta dagen, då jag förmodligen döms till att pinas i skärselden i evinnerliga tider. Men jag är trots allt optimistisk - jag hoppas att Gud är en förlåtande karaktär som kan förstå mina tvivel på homofobiska kristdemokrater och kvinnofientliga präster. Och vem vet - hon kanske helt och hållet delar mina åsikter?

Jag tänker inte snöa in här på vilka argument jag har för mitt utträde, utan istället berätta att jag fick ett vykort från församlingens pastor och det var ett mycket trevligt sådant. Inga förmaningar, inga vädjande eller ifrågasättande. Skönt på alla sätt.

Ni som är kvar i Svenska kyrkan - jag önskar er all välgång i ert arbete med att förnya er. Vilket jag faktiskt ser som det enda möjliga i långa loppet.

På bilden ser ni förresten ett hederligt gammalt verktyg för kyrkotukt - straffstocken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Det är väl kanske det som är det största problemet, att folk prövar att personifiera Gud. De gör om Gud till en han/hon med en massa åsikter om ting och tang. Men nu var det väl kanske inte teologi vi skulle diskutera. Har kollat in många ekonomibloggar och blivit imponerad över den stora och mycket varierande ekonomibloggfamiljen (se där, mer personifierande...) och det inbördes stöd man ger. Börsexperten får lika mycket stöd som sjukpensionären och småspararen får. Det är värt en diskution i sig själv, det!

  SvaraRadera
 2. Grön, det är verkligen en varierad flora av bloggar med ekonomiinriktning, och var och en har sin speciella 'nisch'. Och det inbördes stödet känns både unikt och trevligt. :)

  SvaraRadera
 3. Gick ur kyrkan när jag fyllde 18. En ungdomsprotest som jag aldrig ångrat. Däremot tycker jag idag att kyrkan gör mycket gott. Ungdomsgrupperna i min stad är fantastiska med engagerad verksamhet. De hjälper även skolan i konfliktsituationer.

  Så vore jag med idag så skulle jag inte välja att gå ur...

  SvaraRadera
 4. Kerla, jag förmodar att det är tillåtet att gå meed igen?

  SvaraRadera
 5. Jo, kyrkan gör mycket bra i Sverige nu. Tyvärr får man inte släppa lös kyrkan för mycket så att vi hamnar i samma situation som i USA. Evolutionen debatteras, presidentkandidater väntas vara djupt kristna och andra problem.

  SvaraRadera
 6. Ja, att evolutionen ifrågasätts är ett otäckt sprattlande för att rättfärdiga mycket av det den kristna kyrkan hävdar är sant.

  SvaraRadera
 7. Prasten i det samhalle dar mina foraldrar bor ar inte lika forstaende som din forsamling verkar vara. Han halsar pa hos folk som forsoker ga ut och slanger brevet/faxet/mejlet hos dem och sager att han vagrar accptera det och att dom borde skammas...Annu en god anledning att lamna kyrkan for mig sa fort jag kommer hem!

  SvaraRadera
 8. Miss Millionaire, det låter helt befängt. Han vägrar acceptera? Otroligt!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg