Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

En sten vid en sjö i en skog

Åter hemma igen efter några dagar vid en sjö, en stuga och ett blankt sinne. Avkoppling..

På hela dagarna fyra har jag inte läst en nyhet eller sett något på TV. Bara promenerat, ätit gott, petat navelludd och pratat med mig själv - eller familjen, det förståss.

Läst har jag gjort, visserligen. The Intelligent Investor jobbar jag mig sakteliga igenom. Den är inte helt lätt (för mig) att läsa och ta till mig, men likväl så finns det åtskilliga saker i boken som jag inser är av synnerlig vikt om det ska gå att bli ekonomiskt oberoende. Läs den! Har du inte tidigare fått några aha-upplevelser i annan ekonomilitteratur så lär du få det här.

Några dagar borta innebar också att det fanns en hel del läsvärt i privatekonomibloggvärlden. Så som Stockmans inlägg om Investmentbolagens utdelning och Diversifierad:s penningborg.

Mindre roligt var läsningen om att inflationen inte ger med sig utan istället når nya höjder. Därmed kan vi ganska säkert räkna med nya räntehöjningar av riksbanken, vilket är helt nödvändigt i detta läge. Och som i sin tur gröper nya hål i våra aktier och fonder. Hå hå ja ja..

Har du någon strategi för att inflationskydda ditt kapital?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Vad som slog mig vad gäller inflation är den att man vid varje löneförhandling borde kräva att starta förhandlingen med en inflationsjusterad nuvarande lön.
  Är inflationen 4,4% (som idag) borde man rimligtvis starta med en löneförhöjning på 4,4%. Allt under det är en direkt nedvärdering från arbetsgivarens sida. Får man "bara" 4,4% så innebär det att man är precis lika mycket värd som året innan.

  Vad säger ni?

  SvaraRadera
 2. Otroligt vacker bild!

  Patrik> i löneförhandlingar är det rimliga nog att utgå från din arbetsgivares situation. Sjunker vinsten och företaget förlorar order är det kanske inte så bra sits att börja med 4,4 som tak.

  SvaraRadera
 3. Christoffer,
  Jag kanske skulle skrivit "allt annat lika" också.

  Men, och nu kanske jag är egoistisk (fast det tycker jag iofs alla ska vara vid löneförhandlingar), jag tycker nog inte att företagets ev. förluster ska påverka min lönesituation. Jag är gör ett jobb och utifrån kvalitén på det jobb jag utför så ska jag få en rimlig ersättning. Jag anser inte att bara för att företaget gör ett dåligt resultat så är jag mindre värd.

  Nu utgår jag alltså ifrån vad man ska "begära" inte vad man nödvändigtvis får, för i slutändan så är det klart att företagets framgång/motgång påverkar vilka löner de kan sätta.

  SvaraRadera
 4. Patrik, vore ju kanon om man bara så där kunde baka in inflationen i löneförhandlingen! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg