Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Intresse på ränta

När till och med Albert Einstein menade att 'ränta på ränta' är den starkaste kraften i Universum' så måste det väl tas på allvar? Nej, så sant - det är ju egentligen inget som kräver en skarp hjärna utan bara lite enkla matematikkunskaper. Men den är en intressant aspekt i sparandet eller investerandet.

Jag citerar från artikeln ovan:

Ränta på ränta innebär att man lägger tillbaka räntan eller avkastningen som tjänats in på det ursprungliga investeringsbeloppet och låter den ackumuleras så att man i framtiden tjänar ränta även på tidigare räntor.

Beroende på om du är placerare eller om du är låntagare fungerar 'ränta på ränta'-effekten för eller emot dig. När du investerar dina pengar jobbar ränta på ränta för din ekonomi, medan du som låntagare får den motsatta effekten, där 'ränta på ränta' jobbar emot din ekonomi med samma styrka.


Många bloggare har ju redan skrivit en hel del i ämnet, så som Skilling Banco, Hur jag blev rik och Miljonär innan 30 för att nämna några. På indexfond finns också en kalkylator att räkna ränta på ränta med. Har du sett filmerna 'Maxed out' och 'In dept we trust'? Synnerligen lärorikt vad krediter gör med din möjlighet till 'ränta på ränta'.

Men det finns flera aspekter att ta hänsyn till som lätt glöms bort i hastigheten. Har du dina pengar i ett räntesparande måste inflationen tas med i kalkylen. Dessutom måste räntemodellen som används ligga till grund för den. Investerar du i fonder måste avgifterna de kostar också tas med.

Men att det finns tyngd i ett sparande enligt återinvesteringsmodellen är helt klart. Många investerare har ju byggt sina förmögenheter på att just reinvestera i stor omfattning. Ett skojigt citat lyder 'Staying away from car payments by driving reliable used cars is what the average millionaire does, that is how he or she became a millionaire'. Tänkvärt?

Avkastningen är ju viktig men också tidsaspekten - hur länge jag sparar. Just nu sitter jag och räknar lite fram och tillbaks i Excel hur olika scenarier påverkar mina egna investeringar och jag hoppas på att kunna lägga ut ett ark att ladda ned snart.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. hej mycket intressant blogg. Men läs min blogg Merpengar.blogg.se

  SvaraRadera
 2. Rente-på-rente effekter holder for avgifter også, men tross det så velger mange dyre fonder.

  På Xact Fonders hjemmeside er det en fondavgift kalkulator som er nyttig.

  PPM skriver om fondavgifters betydelse.

  SvaraRadera
 3. Rickard, annonsklick är inte min melodi. :)

  Anonym, mycket bra länkar! Tack. Fondbluffen av Uppdrag Granskning vill jag rekommendera för er som inte sett den, finns bl.a. här:

  http://www.joost.com/2807ktz

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg