Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

En bra sås reder sig själv

Fondsparar du privat? Jag gör det själv sedan några år tillbaka. Om du sparar - är du trygg med vilka fonder du valt? Där är jag mer fundersam själv, faktiskt.

Sju av tio svenskar har ett privat fondsparande, men få vet vad de ska välja. De anser sig ha för dåliga eller helt sakna kunskap om hur de ska välja sina fonder. Som ett resultat av detta så går var tredje sparare inte igenom sitt fondinnehav alls, allt enligt Ekonomiekot idag.

Bara en av fyra är nöjd med sina fonders utveckling. Ändå så sitter de flesta kvar med vad de har. Sex av tio ändrar sällan eller aldrig i sina fondportföljer.

Är det i sig inte sorgligt? Vi satsar pengar på något vi vet litet eller inget alls om. Varför gör vi så? Sedan när det inte faller ut så som vi hoppas så gör vi - ingenting. Det saknas helt och hållet en investerings- eller sparstrategi.

De enkla frågorna är:

 • Varför ska du spara?
 • Sparar du till något?
 • Hur länge avser du att spara?
 • När avser du att nyttja hela eller delar av kapitalet?

De frågorna som kräver lite mer eftertanke är:

 • Hur stor risk vill jag ta?
 • Vilken avkastning förväntar jag mig?
 • Vilka avgifter anser jag vara acceptabla?
 • Vilken eller vilka sparformer ska jag nyttja?

Det finns säkert fler saker att fundera kring, men ovan nämnda bör väl utgöra en bas åtminstone?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Jag tycker att jag har hygglig koll på mitt fondsparande, men jag kan inte säga att jag lusläst det finstilta om alla fonder.

  Och är inte det en del av poängen med fondsparande? Att jag kan investera utan att själv vara extremt insatt i börsvärlden?

  SvaraRadera
 2. Jodå, du har rätt. Investeringarna ska ju fondförvaltaren ta hand om. Men frågorna jag nämner kan du ju applicera på alla fonder, de blir inte mindre viktiga att ta ställning till än i andra sparformer.

  SvaraRadera
 3. Funderar själv i liknande banor gällande aktier.

  Hur insatt behöver man vara i ett bolag egentligen för att köpa dess aktier?

  När kan man tillräckligt om ett bolag för att investera i det?

  Carolus

  SvaraRadera
 4. Carolus, det du nämner är en av anledningarna till att jag i huvudsak valt att investera i investmentbolag - jag är helt enkelt inte tillräckligt intresserad eller insatt för att läsa bokslut och delårsrapporter.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg