Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Hushålla med pengarna


Jag tänker inte skriva en stavelse kring den spännande bankkrisen i USA - det finns det andra som gör bättre. Däremot så läste jag något annat som också är spännande, nämligen de svenska hushållens ekonomi för tillfället.

Vi har blivit 300 miljarder fattigare det senaste kvartalet, vi hushåll. Orsakerna är fallande börs, mer nybelåning och huspriser som stagnerar eller faller.

Men vi har också sålt av besparingar och investeringar för att konsumera i duktig takt , tydligen för att hålla uppe standarden när allt blivit dyrare. Inte så begåvat, eller?

Och våra skulder fortsätter att öka i hyfsad takt - runt 10 procent om året. Dessutom så har hushållen en dålig likviditet.

Swedbanks hushållsbarometer visar att hushållens konsumtionslån ligger på samma nivå som för ett år sedan. Dessutom planerar hushållen att både spara och konsumera mindre för att få det att gå ihop. Är det att spara att amortera av sina konsumtionslån?

Fler hushåll anser att de det senaste halvåret har fått en försämrad ekonomi jämfört med tidigare mätningar. Börsnedgången uppger en fjärdedel av dem som upplevt försämringar har haft en ganska eller mycket stor inverkan på hushållets totala ekonomi det senaste halvåret.

Känner du igen dig? Jag gör det inte. Sälja fonder och aktier för att konsumera gör inte familjen Penning. Blir det dyrare att leva får vi krympa konsumtionen istället. Hur resonerar man? Jag är nyfiken. Dessutom så är det intressant att försöka förstå hur folk ser på sina börsinvesteringar - är det kortsiktigt konsumtionssparande eller långsiktigt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Jag bevakade lite inlägg som publiceras via nyligen för att göra läsa uppmärksamma på FRA-lagen och vad som händer senare idag.

  Så jag är ledsen har ingen kommentar till dina tankar idag. Kan återkomma det.

  Men vill ändå skriva till dig.
  Idag är det dags för lite mer FRA diskussion. Skriv till din riksdagsledamot eller till regeringen. Adresserna finns på följande länk.

  http://enbart.blogg.se/2008/july/080719-enbart-folkomrostning-om-fra-1.

  SvaraRadera
 2. Jag funderar också lite på detta och är inte heller med på noterna...

  Det är klart att högre räntor på bostadslån samt högre livsmedel- och bensinpriser klämmer åt privatekonomin. Blir man dessutom arbetslös är det ju katastrof. So far so good (bad?).

  Men varför skulle börsfallen klämma åt privatekonomin? Visst, tillgångarnas värden minskar; det är självklart! Men det påverkar väl inte kassaflödet för hushållen?

  Jag menar, visst är det tungt mentalt att se innehav ständigt sjunka. Men det är ju inget månatligt kassaklirr som plötsligt upphör att trilla in?

  Att sälja tillgångar nu är väl ett typexempel på "sell low"? Och att göra det för att konsumera? Verkar inte riktigt sunt...

  Om så är fallet är nog inte hushållen nere på knäna riktigt än, ty man ändrar väl sina konsumtionsvanor när det blir riktigt bistert? Sälja tillgångar för låga priser med syfte att upprätthålla konsumtionen känns som ett lyxbeteende och inte en anpassning till en bister verklighet (eller?)...

  Bara mina två korvören...

  Carolus

  SvaraRadera
 3. Carolus, Sell low. :) Det verkar inte bättre.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg