Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Oberoende eller frihet?

Jag är ganska duktig. Inget sött alls på flera dagar. Undantaget tårtbiten igår, då. Dottern fyllde år, så då måste det offras lite. Jag inbillar mig att jag känner mig en aning piggare, faktiskt.

'Ekonomiskt oberoende' - det är ju det jag skriver om. Och nu helt plötsligt så känner jag mig osäker på vad jag egentligen menar med det. Kanske jag menar 'Ekonomiskt fri'?

Ekonomiskt oberoende handlar om att inte behöva tänka mer på pengar, eftersom du har tillräckligt mycket för att inte behöva arbeta ihop dem. Att blir ekonomiskt oberoende är vanligtvis ganska besvärligt och tidskrävande. Som vanlig löntagare innebär det uppoffringar och att kanske lägga ned mycket tid på vad du inte alls tycker om att göra. Och inte helt otroligt så når du ändå inte fram förrän sent i livet?

Vägen mot ett ekonomiskt oberoende tenderar också att göra oss mer beroende av pengar. Människor tenderar att vänja sig vid en ny 'penningnivå' och därför skaffa kostnader som matchar inkomsterna.

Ekonomiskt frihet handlar om tesen att må bra ekonomiskt. Då pengar i sig inte är en belastning för dig. Och detta handlar inte om att ha ett visst antal miljoner undanstoppade. Genom att sträva mot låga fasta kostnader och att ha få önskningar i livet som kostar pengar når du mycket långt mot ekonomisk frihet. Låga utgifter är också en väg mot ekonomiskt oberoende, så det blir två flugor i en smäll. Samtidigt så har du din 'frihet' nu och din 'förmögenhet' senare.

Ekonomisk trygghet får du av ekonomisk frihet. Ekonomiskt beroende är de som låser sig fast i skulder och de lär aldrig nå någon balans i varken ekonomi eller vardag. Och de kommer att leva med en ekonomisk otrygghet som spiller över på familj och relationer.

Detta är min syn på saken. Det finns gott om åsikter kring hur ovan begrepp ska tolkas. En intressant aspekt hittar jag här.

Jag prioriterar att leva nu. Därmed är ekonomisk frihet i fokus. Ekonomiskt oberoende blir jag vad det lider och för detta finns det en plan (som jag återkommer till). Men som sagt, livet är här och nu och det är den enda tid jag vet att jag har att tillgå.

För övrigt, så har jag världens mest underbara dotter. En gåva utan proportioner!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

  1. Det är väl den ekonomiska friheten vi prövar att uppnå. Första månaden med ny budget är över. Det gick, på hängande håret. Ekonomisidorna i tidningen blir numera läst innan de åker i vedkorgen.Hämtar inspiration på olika typer bloggar. Allt från de rent aktieinriktade till de mer vanliga sparainteslösa bloggarna. Läser ekonomi-böcker (mellan skönlitterära dito). Så förutsättningarna finns, men må balanseras mot familjens behov och önskemål. Det föregår ju ett liv mellan lönsutbetalningarna, som tur är. Men visst tänker jag mig mycket mera om innan jag handlar, och jag har blivit duktigare på att skriva handlelista. Och föra kassabok. Tack vare dig och frisk ekonomi. Varje sparad krona är ett framsteg,allt medan vi njuter livet.

    SvaraRadera
  2. Grön, tack för vänligheten! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg