Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

To war!

Lite förvånad blev jag trots allt att Riksbanken idag höjde styrräntan med 0,25% till 4,75%. Men vad vet jag? Inflationen är ju Riksbankens primära uppgift att hålla i schack. Samtidigt så snurrar hjulen allt långsammare i konjukturen.

Våra bolån blir dyrare igen. Vår sparränta höjs lite grann. Och nu ska det dessutom bli spännande att se utvecklingen av inflationen. Hur mycket påverkas den av den här räntehöjningen? Riksbanken räknar med att inflationen ska vara nere på målet på 2 procent i början av 2010. Att räntan sänks igen under våren 2009 tycks redan varit ristat i sten hos många, dessutom.

Räntehöjningen kanske ger familjen Penning en öppning för ett nytt hus, kanske? Några som tycker att måttet är rågat?

Jag önskar just nu att jag satt med en fet likvid - en krigskassa - att börja investera mig fram till nästa konjukturuppgång. Tyvärr har jag inte det. Jag är helt enkelt kontant-pank. En lärdom att dra, kanske?

Aktiestinsen, däremot, har ju sitt på det torra och gör en Carnegie, medans tid är. Jag förmodar att Lennart är en hedersman men att inrätta en stiftelse i sitt eget namn luktar en aning självbelåtet. Eller är det min svenska avundsjuka som visar sitt fula tryne? Möjligen..

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

 1. Är det så konstigt att en man som skänker bort 30(?) milj vill märka pengarna med sitt namn? Allt annat vore ju egendomligt. Borde han kanske skämmas lite och skänka pengarna anonymt istället?

  SvaraRadera
 2. Martin, jag vet inte. När fan blir gammal blir han religiös, heter det ju. Aktiestinsen har ju varit tät i många år men nu är han en gammal man. Bara en gammal man kan ju veta hur han resonerar - att skänka pengar nära livets slut kan ju bero på flera orsaker. Själv anser jag att Bill Gates, exempelvis, är en mer trovärdig filantrop än Lennart Israelsson. Och av vilken anledning skulle han inte kunnat vara anonym, om han velat det?

  SvaraRadera
 3. Lite trynig svensk avundssjuka från din sida kanske:) Mannen är 92 år och och skänker en hiskelig mängd pengar som har kostat honom mycket snikenhet,ekonomisk avhållssamhet och arbete både i form av att dra in pengar för att kunna investera och i form av att lägga ner enormt med tid för att kunna göra bra investeringar. Fö tycker jag att aktiestinsen varit enormt ödmjuk i sin framtononig sina första 92 år i livet så so what-låt mannen glänsa lite...
  Han har ju senaste tiden dessutom delat med sig frikostigt av aktietips som gynnar oss alla.
  Hade det varit en annan man än just aktiestinsen så hade jag förmodligen varit den första att hålla med dig.

  SvaraRadera
 4. Hehe! Du såg glimten i mitt öga? ;)

  Självfallet så är det ren avundsjuka från min sida. Jag vill osså skänka pengar! Lennart I är en hyvens kille och en absolut förebild på många sätt.

  Varje tid i livet har sina sanningar, som sagt, och vem vet egentligen hur Aktiestinsen resonerar? När och om jag blir 92 - kanske jag skänker mina skulor till något, vem vet?

  SvaraRadera
 5. Jag tycker han verkar vara en cool typ (har iofs inte läst så mycket om honom).

  Han verkar ha koll på begreppet alternativkostnad i alla fall. Läste någonstans att hans sämsta köp någonsin är en bil för 6000 kr (på 1940-talet?), då han sålde några Scaniaaktier för att finansiera köpet... :-)

  Avundsjuka eller ej, men det är ganska vanligt (nästan standard) att privatpersoner som donerar pengar till forskning sätter upp forskningsstiftelsen i eget namn.

  Ganska kul faktiskt när man läser listor med aktuella stipendier, speciellt sådana som har några år på nacken (ty beskrivningarna om vem som kan komma ifråga för stipendiet kan vara rätt lustiga!)...

  Carolus

  SvaraRadera
 6. Lycka till med husletandet. Huspriserna vill nog gå ned i pris. I alla fall de riktigt stora och de riktigt små. Det dröjer nog lite längre innan de "vanliga" husen blir billigare. Men det är klart, stiger räntorna mycket mer så ökar väl chansen för husfynd. Om inte du själv måste sälga billigt förstås........

  SvaraRadera
 7. Carolus, inte ens Stinsen gör några bra bilköp. :)

  Grön, det går tyvärr lite hand i hand. Intressenterna för vår kåk är en lite speciell grupp, dock. Sådana som vill bo i skogen.

  SvaraRadera
 8. Her to bra online böker om investering:

  Investment Strategies for the 21st Century av Frank Armstrong og

  Serious Money, Straight Talk about Investing for Retirement av Richard A. Ferri.

  Bökene for Amerikanske lesere men det meste kan overföres til Svenske forhold.

  SvaraRadera
 9. Anonym, perfekt! Tack för infon!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg