Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Trygga räkan

Folksam presenterade idag sin så kallade Välfärdsbarometer. I den konstateras att svenskarnas förtroende för vårt välfärdssystem minskar, och i ett led av detta valt att skaffa sig privata sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar.

Vi är oroliga för att 'folkhemmet' inte längre kan sörja för oss när vi blir sjuka, arbetslösa eller gamla. Nästan var tredje svenska har idag en sådan försäkring av något slag.

Samtidigt visar det sig att kunskaperna kring det faktiska försäkringsskyddet är lågt. Nästan hälften av de tillfrågade kände inte till försäkringsskyddet i kollektivavtalet vid arbetslöshet. Drygt tre av tio kände inte till kollektivavtalens försäkringsförmåner kring ekonomisk ersättning vid sjukdom. Fler än fyra av tio visste inte att det ingår pensionsförsäkring i kollektivavtalet.

Möjligheten är att många är överförsäkrade utan att känna till det. Samtidigt så finns det en stor grupp som arbetar på företag utan kollektivavtal som står helt oskyddade i spåren av nedskärningarna.

Att ta ett helhetsgrepp på sin försäkringssituation är en god idé, samtidigt är det inte helt lätt att skaffa sig en överblick. Du som har kollektivavtal bör nog titta igenom detta innan du lägger en rejäl slant i en privat försäkring. Det ska jag göra. Saknar du kollektivavtal så är det än viktigare att göra en inventering.

Du finner Folksams välfärdsbarometer 2008 i sin helhet här.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

 1. Ja, många kollektivavtal har en hyfsad ekonomisk del vid längre sjukskrivningar.

  Men en privat sjukVÅRDSförsäkring kan ändå vara ett bra komplement, tycker jag.
  Själv har jag en specialistvårdsförsäkring som garanterar mig vård inom 14 dagar.

  Enda undantagen är psykiatri och transplantationer.

  Ibland kan man förhandla till sig en sådan via arbetsgivaren.

  SvaraRadera
 2. Inte psykiatri? Då är det nog inte lönt för min del. :)

  Vilket bolag har du din försäkring hos?

  SvaraRadera
 3. Som medlem av Unionen har jag inget behov av en privat arbetslöshetsförsäkring som er både dyrare och med sämre vilkår.

  SvaraRadera
 4. Hos Skandia, Per. Fick den via arbetsgivaren, före min stroke, och har nu övertagit den privat.

  Efter min stroke tror jag inte jag kunnat få en sådan försäkring.

  SvaraRadera
 5. Jag vet, jag vet. :)
  Det gäller att vara frisk om man ska bli sjuk. ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg