Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Ved, fröken?

I eftermiddag så har herr och fru Penning ägnat sig åt att bära in ved i det Penningska vedskjulet. Det Penningska palatset värms nämligen delvis upp med - ved.

Det fanns en tid då vi var unga och raska och köpte ved i längder, kapade själv med motorsåg och hyrde en dieseldriven vedklyv och ägnade helger och kvällar åt att fylla vår vedbod. Men inte längre.

Numera så köper vi färdigkluven ved som kommer och tippas med lastbil utanför vedboden, det är så långt vi sträcker oss i arbetet med ved. Dyrare men bekvämare.

Att elda med ved i kaminen under vinterhalvåret sparar en del elektricitet. Problemet är bara att det är svårt att räkna ut vad som sparas. Det är alldeles för många faktorer som påverkar - väder, vind, temperatur - att det inte går att jämföra ett år med ett annat.

Den stora vinsten är däremot trivslen. En sprakande brasa som ger en speciell värme, det är gött.

I framtiden så ser jag ändå helst ett boende utan vedeldning. Det är inte direkt så bra för klimatet, smutsig hantering och inte helt ofarligt. Har ni varit med om en pipbrand så vet ni hur spännande det är.

Jag tror på solenergi som uppvärmningsform i framtiden, i kombination med ett intelligent frånluftssystem. Välisolerad kåk, dessutom. Speciellt den dagen golfströmmen byter riktning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. I det Grönska hemmet värms det också med ved. För 4.500 kr i året (färdig leverad, kapad och kluven) värmer vi hela huset. Vi har bara elvärme på toaletten och i badrummet. För att lätta lite på miljösamvetet har vi bytt ut den gamla fina gjutjärnskaminen med en ny braskamin. Den har en modern förbränningsteknik, som minskar utsläppen radikalt (men inte helt, naturligtvis). Själv skulle jag gärna installera jord eller bergvärme, om min plånbok hade varit rymligare. Vi har lite sol i vinterhalvåret, så solvärme är inget att satsa på. Skulle gärna satsa en slant på mer forskning inom förnybara energikällor. Klockan tickar, och vi behöver många nya lösningar, helst långt innan Golfströmmen vänder.....

  SvaraRadera
 2. Grön, att elda med ved kräver både bra teknik och kunskap. Som du nämner, en modern kamin som ger en hög förbränningstemperatur. Och torr ved, inte minst. Undrar förresten om det går att investera KLOKT i just forskning kring förnybara energikällor?

  SvaraRadera
 3. Vadå? Ved är väl en förnyelsebar energikälla? I Sverige återplanterar vi ju skog, vilket i praktiken gör ved till koncentrerad solenergi. De giftiga rökgaserna är ju en annan sak...

  SvaraRadera
 4. per penning: Om det går att satsa KLOKT inom förnybara energikällor vet jag inte, men att det är KLOKT att göra det, det är jag helt säker på!

  wimsey: Skulle väl helst ha förnybara energikällor UTAN små tråkiga sidoeffekter som giftiga gaser....:)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg