Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Amorteringsslaveri

Amorteringsfritt - det finns snart att få tag i överallt. Amorteringsfria bolån är det vanligaste, men även konsumtionskrediter kan nyttjas amorteringsfritt i kanske upptill femton år. Det går utmärkt att låna till i princip vad som helst.

Ett exempel jag hittade på nätet var där jag kunde låna exempelvis 15000 kronor och betala tillbaka hela beloppet efter 15 år med en ränta på 100 kronor i månaden. Det finstilta berättade att en uppläggningsavgift på 450 kronor och en aviavgift på 30 kronor tillkommer. Kostnaden för dessa 15000 landar då på 23850 kronor. Jag förstår att det kan vara lockande att skjuta tråkigheter, så som återbetalningar, på framtiden. Men det är INTE tillrådligt.

Jag anser att amortering är ett måste vid alla lån, även bolån. Stockman menar i en kommentar här i bloggen att 'låna betyder ju inte att hyra' och jag kan bara hålla med. Amorteringsfritt är inte riskfritt. Jag är rädd för att vissa låntagare inte ens har utrymme i sin budget för att amortera, det vill säga att det inte är en sparform som 'amorteringspengarna' ligger i. Och räntekostnaden blir omfattande i längden.

När Dagens Industri frågade olika låneinstitut kring deras råd kring att amortera på sina bolån gav de inte liktydiga svar. Samtidigt så anser jag att de sitter med intressejäv - vi talar ju om en intäktsbas för dem. Amortering är en riktigt säker placering. Därmed inte sagt att du inte behöver en buffert -  när man som bäst behöver låna pengar är det som svårast att låna pengar.

Vanligt folk, sådana som jag själv, bör amortera på sina bolån. Du sänker garanterat din kostnad - månad för månad. Du minskar din risk för att sälja med förlust. Visserligen urholkar inflationen dina bolån men i en betydligt mer modest takt än för 10-15 år sedan. Sätter du pengarna på banken urholkas också de av inflationen och du måste vara duktig på att veta hur du ska investera för att få en högre avkastning. Ska man sätta av pengarna i ett annat sparande krävs att de förräntar sig bättre än om man amorterar på bolånet. Och om du inte får någon reallöneökning så spelar inflationen en mindre roll i sammanhanget.

Hur mycket ska man amortera då? I vilken takt? Ja, det beror på. Först och främst så ska du se till att ha ett låneskydd om ni är ett par som delar bostaden. Låneskydd är en försäkring som löser en del av lånet om den ene låntagaren avlider. När det gäller lånen så är min egen regel mellan tumme och pekfinger att inte ha mer i lån än vad aktuellt taxeringsvärde delat med 0,75 blir. Jag ser dessutom en framtid där jag är helt skuldfri men det lär inte bli i första taget. Ett annat riktmärke kan vara att amortera ned sin skuld till hälften på 30 år. En annan bra idé är att amortera mera när räntan är låg och mindre när den är hög - då jämnar du ut dina kostnader.

En intressant tanke kan också vara att se amorteringar som ett pensionssparande. Och det är helt fritt från avgifter och skatt.

Ungefär 6 % av hushållen har lån som motsvarar hela bostadens marknadsvärde. Det låter oroväckande. Marknadsvärdet betyder ändå ingenting utan det är först då en köpare skrivit under köpekontraktet som du vet det sanna värdet av din bostad.

Du är alltid slav under dina lån och ju mer pengar du lånar desto mindre handlingsfrihet har du kvar. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

 1. Dessa huslånen - nödvändig ont för de flesta folk. Viktig att balansera amorteringar mot resten av ekonomien. Trodde inte några banker tolererade att man bara betalar räntor över längre tid. Tror nog att de flesta helst vill bli av med sina lån. Själv ser jag nedbetaling av huslån som en slags pensionsparande. Planerar för ett billigt boende och en ekonomisk trygghet i möjligheten att belåna huset om det skulle vara nödvändigt eller önskvärt (barnen behöver inte ärva ett färdigt betalt hus).

  SvaraRadera
 2. Debatten om hur mycket man ska amortera lär väl aldrig ta slut. Det verkar som om vi i Sverige i ett internationellt perspektiv har enormt långa återbetalningstider. I USA är det väl fortfarande vanligast med 30-årslån, vilket där kritiseras av många som undrar vart det gamla 15-årslånet tog vägen. Själv är jag lite av en extremist och tänker betala min lägenhet på 10 år. Den som hör en champagnekork smälla i Huskvarna i maj 2017 är härmed informerad om vad som är i görningen.

  SvaraRadera
 3. ja man blir rädd när man läser att folk inte amorterar och inte heller har en buffert eller sparkonto!! verkar mest vara de som har högst lån oxå,typ 3-5miljoner...och då känns det ju riktigt bakvänt..
  snacka om att vara ute på hal is...

  SvaraRadera
 4. Hej Per,
  Ju kortare amorteringstid desto battre ar min asikt men att planera for 30 ar ar nog vettigt. Langre amorteringstider innebar bara att man overbetalar objekten utan hojd maste tas till amortering. Amorteringstiden beror ocksa pa sin alder och levnadssituation. Jag skulle exempelvis inte vilja gora amorteringar nar jag gatt i pension eftersom det ar nog lattare att amortera medans man jobbar vilket innebar att om man som jag ar 40 ar snarare borde anvanda 20-25 ar som mall.

  SvaraRadera
 5. Grön, ett synnerligen säkert pensionsparande. :)

  Wimsey, all lycka med den tuffa amorteringsplanen. :)

  Middag, och det är nog fler än vad man tror, tyvärr.

  Anders, jag vill nog sälja huset vid pensionen men helst ha så lite skuld kvar som möjligt. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg