Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Del 1 - Bilförsäkringens väl och vedermödor

Jag blev alltså påkörd häromdagen och bilen blev rejält tilltryckt. Så nu tänkte jag skriva lite om min praktiska erfarenhet kring kontakten med försäkringsbolaget.

Eftersom polisen kom till platsen så skrev de en rapport. Den andra bilens ägare blev bötfälld på plats så allt verkade grönt från första stund. Jag var rätt skakig och hade svårt att reda ut vad som jag skulle göra, så det blev inte att den andra parten skrev någon skadeanmälan tillsammans med mig. Detta rekommenderar jag er att göra, om ni råkar ut för något liknande.

Någon dag efter olyckan försökte jag registrera det hela på försäkringsbolagets hemsida. Det gick inget bra eftersom det krävdes alldeles för mycket jobb och uppgifter. Det slutade med att jag ringde in och gjorde en skadeanmälan. Bemötandet var trevligt och korrekt.

Vi var nu en bil kort, vilket inte var så bra. Bilen ifråga stod på en plåtverkstad. Efter samtal med denna så gavs inga svar alls. De var helt enkelt rätt vaga och ointresserade. De skulle eventuellt titta på bilen under veckan. Kanske. Knäppskallar!

30 dagar har motparten på sig att skicka in sin skadeanmälan. Trettio dagar!? Vi behövde en bil. Nu!

Efter samtal med försäkringsbolaget fick vi reda på att vi kunde ta ut en hyrbil men att vi var tvungna att betala denna själva 'tills vidare'. Helt enkelt tills skulden var vederlagd. Att polisens rapport och bötfällning fanns att hämta spelade ingen roll. Motparten måste erkänna skuld i sin skadeanmälan.

Hustrun hämtade ut en bil och uthyrningsfirman var hyggliga att låta oss betala lite längre fram. Så nu måste vi jaga fram motpartens skadeanmälan så fort som möjligt.

Så idag, fem dagar efter kraschen, är statusen den att:
 • Vi vet inte NÄR bilen kommer att undersökas av plåtverkstaden.
 • Vi vet inte OM bilen ska repareras eller lösas ut.
 • Vi vet inte hur lång tid det tar innan vi har bilen åter eller ersättning i handen.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

 1. Så är det, tyvärr. För oss tog det nog ca en månad innan vi hade "domen". Då hade vi förvisso ingen polisanmälan eftersom de inte ville komma till platsen. Vi hade inte heller någon gemensam skadeanmälan och det var heller ingen större tvekan om skuldfrågan.

  Visserligen blev vi väldigt förvånade över verkstadens snabbhet och därför så fick vi ju också lösa ut bilen med egna pengar innan vi fick ersättningen från Försäkringsbolaget.

  Vi hade säkert kunnat få en hyrbil från motpartens försäkring, men vi vågade inte chansa eftersom vi inte hade lust att bära den kostnaden själva.

  Inlösen eller reparation borde bolaget kunna komma fram till snabbt, så att verkstaden kan sätta igång. Plåt och lack är ju sällan den snabbaste reparationstypen.

  Hoppas att det löser sig snabbt.

  /Fru Krona

  SvaraRadera
 2. Jag blev påkörd när jag stod parkerad, blev således berättigad till hyrbil.
  Jag fixade en hyrbil men hela kostnaden betalades INTE av försäkringsbolaget.Man fick själv betala viss del av räkningen så det blev en ganska safftig summa trots att försäkringsbolaget stod för en del.
  Detta upplyste ingen mig om.
  Nu var ju detta ett antal år sedan men kolla upp så att det inte blir för dyrt med hyrbilen.

  //M

  SvaraRadera
 3. Fru Krona, onekligen är det spännande - får vi bilen reparerad eller blir den skrot?

  Anonym, vi blev upplysta om att hyrbilen har en milkostnad. Känns rimligt - kör vi med egen bil har den ju en värdeminskning den med.

  SvaraRadera
 4. Vi har bara bra erfarenheter från våra försäkringsbolag.

  På olycksplatsen (när vi krockade) skrev Polisen en rapport och motparten erkände på plats till polisen. Vi hade sedan inga problem att få hyrbil etc. som betalades helt (förutom milkostnaden) av motpartens försäkring då försäkringsbolaget ansåg det klarlagt vem som var den vållande iom polisrapporten. Försäkringsbolaget sa att om det skulle bli något så löste vi det i efterhand.

  Vad jag lite ville komma till är att de 25% du kan få betala för hyrbil är om motpart saknas eller motpart saknar försäkring!? Jo, så sa försäkringsbolaget till oss. Om han som vållat olyckan hade saknat försäkring då hade vår försäkring gått in och då hade vi behövt betala hans del (de 25%) av hyrbilen...Rättvist? Nja.

  Sedan blev jag VÄLDIGT BESVIKEN/IRRITERAD på alla yrkeschaufförer och andra trafikanter som kryssade mellan bilvraken utan att stanna. Man undrar vart samhället är på väg när så få verkar bry sig om sina medmänniskor?

  SvaraRadera
 5. Daniel, mycket intressant att höra din erfarenhet. Kan komma mig till godo framöver. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg