Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Äktenskapsbalken i ögat?

Läste följande inlägg i en frågespalt i Aktiespararen:

Min man och jag har hamnat i en diskussion om vår familjeekonomi. Egentligen tjänar vi lika mycket, men han har stora kapitaltillgångar och får varje år höga aktieutdelningar. Jag anser att dessa ska användas till familjens ekonomi, medan min man anser att det är hans privata fickpengar som han själv bestämmer över. Vad gäller?

Haha! Antingen så har mannen ifråga gjort en blunder vid ingången av äktenskapet och glömt bort äktenskapsförordet, i sig ganska småaktigt. Eller så är han en tarvlig typ som inte förstått vad ett äktenskap egentligen går ut på? Kanske är de 80-talister som är skolade i Individualistiska Livsskolan?

Att läsa frågespalter är faktiskt ganska underhållande. Har du några tips på tokerier i frågespalter?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 1. Det beror ju mycket på omständigheterna. Men jag tycker egentligen att det är mer trist att de båda hamnat i denna diskussion över huvud taget. Det är trots allt hans tillgångar och under förutsättningen att de i övrigt har det gott ställt och står utan bekymmer så tycker jag det är fel av henne att "kräva" pengarna. Han kanske vill använda utdelningen till att återinvestera?

  Sen kan jag dock tycka att om han spenderar de extra inkomsterna på endast sig själv så är han extremt självisk.

  Som sagt, svårt att ha en definitiv åsikt när man inte vet alla omständigheter.

  SvaraRadera
 2. Patrik, så sant - alla omständigheter finns ju inte att tillgå. Jag tyckte dock att det var ett talande exempel på hur privatekonomi kan var ett fundamentalt problem i ett äktenskap. I mitt föråldrade synsätt så är makarna tillsammans en ekonomi. :)

  SvaraRadera
 3. Hejsan!

  Hade samma scenario i mitt tidigare äktenskap. Mina tillgångar var "våra" och hans tillgångar var "hans" (och delades med hans föräldrar...) Det sparande han satte undan i fonder och pensionssparande gjorde jag inget anspråk på vid skilsmässan men mina besparingar skulle delas...

  Håhåjaja... man gör sina misstag.. Men jag lever ett gott liv numer...

  Hadegott!

  SvaraRadera
 4. Simplicity, misstag lär man sig av, eller hur? :) Ha det bäst!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg