Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Fondslösande

Drygt 48 procent ned på börsen i år, så Stockman:s farhågor kom på skam. Tills vidare.

En analytiker på Morningstar var på Ekot imorse och han hade i dagarna gjort en analys av hur Sverigefonder respektive Globalfonder har utvecklats för ett månadssparande de senaste 12 åren. Spännande men dyster läsning.

Sverigefonder
med 144 insättningar på sammanlagt 144.000 kronor i snitt har stigit 1 procent i värde till 145.400 kronor. På tolv år. Halleluja!

När det gäller Globalfonder är det värre. Tolv år med tolv insättningar per år ger sammanlagt 144.000 kronor, som i snitt har minskat 14 procent i värde – eller nästan 20.000 kronor mindre.

Läs analyserna här och här.

Och jag höll på att skratta på mig när reportern frågade hur analytikern själv hade det med sitt sparande. Han vidhöll att han inte sparade alls, utan endast amorterade på huset.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Man kanske borde amortera mer i dessa tider=) man vet ju inte vad man får i fonderna i slutändan men man vet vad man har idag...
  Att tänka "men i längden " osv känns lite mer riskfullt idag.

  SvaraRadera
 2. Amortera skall man gör i tider som ex. år 2002-2005 då räntan var absurdt lågt. i Vår familjamorterade vi då "som tokar" och hade inget sparande alls utan alla pengar gick in till amorteringar i syfte att klara av högr räntor på ett bättre sätt i framtiden.

  I dagsläget är det ju korkat att amortera. Räntorna är på väg ned ordentligt och är redan idag i stort sett under inflationen med ränteavdrag mm.

  idag är det betydligt intressantare att ex. köpa aktier än att amortera på huset tycker jag själv

  SvaraRadera
 3. Tråkiga siffror, absolut. Man börjar ju undra om det finns en botten.

  SvaraRadera
 4. ja du har säkert rätt anonym, men oavsett, skulden minskar ju hela tiden om du extra amorterar , och om räntorna är på väg ner nu så är de väl bra tillfälle att börja amortera igen=)...mitt mål är tex att bli mer ekonomiskt oberoende, och det kan man ju inte bli med skulder!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg